fbpx
Biznis

Novi ski lift na Ponijerima uspješno prošao testiranje i spreman je za novu sezonu

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj uspješno je okončala projekt nabavke i instalacije novog ski lifta u Skijaškom centru Ponijeri, koji je jučer i pušten u pogon te uspješno testiran za start nove sezone – potvrdio je Feni direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

On je istakao da je instalirana oprema renomiranog austrijskog proizvođača ski-liftova, kompanije Doppelmayr. Pripremni radovi na postavljanju novog ski-lifta počeli su krajem prošle, a intenzivirani ovog proljeća te uspješno okončani proteklih mjeseci.

-Sve je prošlo u najboljem redu, instalacije su provjerene i uskoro ćemo dobiti upotrebnu dozvolu i certifikate. Tako ćemo u novoj skijaškoj sezoni imati novi ski lift, koji će nam omogućiti sigurniji i pouzdaniji rad te udobnost korisnicima usluga našeg centra, kojih je svake godine sve više. Bit će to veliki korak naprijed za našu zajednicu, a rezultat je truda, stručnosti i posvećenosti mnogih pojedinaca i organizacija – kazao je Mušija.

Ističe kako je projekt koštao oko 2.000.000 KM, od čega je 1,5 milion KM prošle godine osiguralo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, a ostatak novca Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Općina Kakanj.

Najavio je da će nova skijaška sezona u jedinom skijalištu na području Zeničko-dobojskog kantona, koja zvanično počinje 15. decembra, početi čim padne prvi snijeg, odnosno u dovoljnim količinama da se staza može pripremiti za skijanje.

-Instalacijom novog ski-lifta, nastavili smo razvijati naš skijaški centar, koji svake godine dobije neki novi sadržaj. Poznato je da organizujemo i noćno skijanje, a prošle smo godine otvorili renoviranu Eko kuću ‘Kameni’, koja će ove godine imati i restoran. Eko-kuća ima sedam apartmana, od čega šest s ukupno 24 ležaja, iznajmljujemo gostima, dok je jedan apartman namijenjen osoblju – napomenuo je Mušija.

U toku je, dodaje, sanacija dijela regionalnog puta R466 Zavidovići – Kraljeva Sutjeska, koja će omogućiti lakši dolazak posjetilaca.

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima