fbpx
Svijet

Novi paket njemačke vojne pomoći Ukrajini

Novi paket njemačke vojne pomoći Ukrajini uključuje artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, MLRS municiju, pištolje, generatore, šatore i drugu vojnu opremu.

To je navedeno u ažuriranoj listi njemačke sveobuhvatne pomoći Ukrajini u jeku rata koji je pokrenula Rusija.

U najnovijem paketu vojne pomoći, Njemačka je isporučila 5.000 artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara, čime je njihov ukupni broj porastao na 23.500, i neimenovanu količinu preciznih projektila. Isporučena je i municija za višecijevne raketne bacače MARS II 500 pištolja SFP9, dva šlepera, i isto toliko hangarskih šatora, četiri pokretna antenska jarbolna sistema i 25 generatora, čime je njihov ukupan broj porastao na 295.

Sjedinjene Države moraju donijeti još dvije odluke kako bi Ukrajina dobila rat s Rusijom – o nabavci borbenih aviona F-16 i ATACMS.

To je izjavio Daniel Rice, specijalni savjetnik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjog, koji je razgovarao s novinarima povodom svog imenovanja za predsjednika Američkog univerziteta u Kijevu, odgovarajući na pitanja novinara državne novinske agencije Ukrinforma.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima