Novi BMW-ovi sa 625 ‘konja’ izazivaju jurilice Lamborghinija

5

BMW je  predstavio nove generacije velikih i snažnih X5 i X6 M sportskih SUV-ova. Za pogon ovih ‘čudovišta’ zaslužan je 4,4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 600, odnosno 625 KS u Competition verziji. Obje varijante motora motora razvijaju isti maksimalni okretni moment – 750 Nm. 

Snaga se prenosi na sve kotače putem osmerobrzinskog automatskog mjenjača, a performanse ovog automobila oduzimaju dah. Naime, ubrzanje do 100 km/h kod Competition verzije oba modela traje samo 3,8 sekundi, dok ‘obični’ X5 i X6 M taj isti zadatak obavljaju samo desetinku sporije (3,9 sekundi). Sprint do 200 km/h za X6 M Competition traje 13,2 sekunde.

U seriji svi modeli imaju maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h, a uz nadoplatu za M Driver's Package ona skače na 290 km/h. S ovakvom brzinom i ubrzanjem X5 i X6 M se svrstavaju u klasu najbržih SUV-ova na svijetu uz bok primjerice Lamborghiniju Urusu koji ima 650 KS, do 100 km/h ubrza za 3,6 sekundi i postiže 305 km/h. Potrošnja prema podacima iz BMW-a iznosi 12,7 litara.
No nije sve samo u snažnim  motorima i ubrzanjima. M odjel BMW-a je u ove aute ugradio sve svoje znanje. Ovjes i upravljač omogućuju impresivno brze ulaske u zavoje i izlaske iz njih, a BMW se pohvalio da su svi rashladni sustavi prilagođeni korištenju na trkaćim stazama, što znači da se X6 i X5 mogu dugo voziti na granici bez da se pregriju. Odabirom između različitih programa vožnje osjetno se mijenja ponašanje automobila, a u 4WD Sport programu rada ovi 2,4 tone teški SUV-ovi mogu i driftati!

Novi M modeli će javnosti biti prikazani idućeg mjeseca na Los Angeles Auto Showu, a prodaja započinje tek u travnju iduće godine, Točne cijene se ne znaju, no pretpostavlja se da će osnovni modeli u Njemačkoj stajati oko 125.000 eura, dok će Competition izvedbe biti oko 9000 eura skuplje.