fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Njemački regulator apeluje na građane da se pripreme za moguću nestašicu plina

Strahujući da bi Rusija mogla prekinuti isporuke prirodnog plina, šef njemačke regulatorne agencije za energiju pozvao je u subotu stanovništvo da štedi energiju i da se priprema za predstojeću zimu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Federalne mrežne agencije Klaus Mueller pozvao je vlasnike kuća i stanova da provjere i prilagode svoje plinske kotlove i radijatore kako bi se povećala njihova efikasnost.

“Održavanje može smanjiti potrošnju plina za deset do 15 posto”, rekao je on za Funke Mediengruppe, njemačkog izdavača novina i časopisa.

Mueller je rekao da se stanovnici i vlasnici nekretnina moraju pripremiti 12 sedmica prije nego što nastupi hladno vrijeme.

“Treba da razgovaraju o tome da li svaka soba mora biti podešena na uobičajenu temperaturu zimi ili neke prostorije mogu biti malo hladnije”, rekao je.

Apel je uslijedio nakon što je Rusija ranije ovog mjeseca smanjila dotok plina u Njemačku, Italiju, Austriju, Češku Republiku i Slovačku, dok se zemlje Evropske unije trude da napune skladišta gorivom koje se koristi za proizvodnju električne energije i za grijanje domova.

Ruska državna energetska kompanija Gazprom kao razlog za smanjenje isporuke prirodnog plina preko Sjevernog toka 1 navela je tehnički problem. Riječ je o plinovodu koji vodi od zapadne Rusije do sjeveroistočne Njemačke ispod Baltičkog mora.

Prema riječima Muellera, u slučaju prekida isporuke plina, domaćinstva bi bila posebno zaštićena, kao i bolnice ili starački domovi.

“Mogu obećati da ćemo učiniti sve što možemo da izbjegnemo da domaćinstva ostanu bez plina. Iz krize s koronavirusom naučili smo da ne trebamo davati obećanja ako nismo potpuno sigurni da ih možemo održati”, rekao je.

 

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...