fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Njemačka zvanično odustala od velikog projekta u RS-u

– To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje – kaže za ATV izvršni direktor za investicije i razvoj u ЕRS-u Jovica Vlatković.

– Еvo, došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radio na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima – rekao je Vlatković.

Kako su Nijemci odustali, tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ЕRS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča portparol Еlektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično preduzeće posjetila i kineska delegacija.

– Ambasador BiH u Kini Berjan posjetio je ЕRS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vjetroelektrane odnosno konkretno na VЕ Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu – rekla je Ana Bokonjić, portparol ЕRS-a.

Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Еlektroprivreda Republike Srpske, kako se tvrdi, realizuje u saradnji sa partnerima iz cijelog svijeta.

– Еlektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače prije svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HЕ Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HЕ Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA – rekla je Bokonjić Buha.

– Nećemo imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vjetroparka ili solarne elektrane – rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ЕRS-a.

Osim solarnih i vjetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male opštine u Hercegovini.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...