Povežite se sa nama

Magazin

Njega kose u ljetnim danima

Objavljeno

-

Kupanje u moru i opuštanje na suncu najbolje je što nam donosi ljeto. No, osim dodatne njege koju moramo posvetiti našoj koži, i kosa traži posebnu pažnju tokom vrućih ljetnih dana.

Odabir šampona

Lijepa kosa počinje pravim odabirom šampona, a za suhu kosu najbolji su izbor oni na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave, koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Također, kosu treba prati dva do tri puta sedmično, sve češće od toga je dodatno isušuje i oštećuje. Učestalo pranje kose skida zaštitna ulja s vlasišta, pa vlasi brže pucaju.

Prije kupanja u moru ili bazenu na kosu nanesite regenerator ili masku za kosu. Regenerator kosi pruža dubinsku njegu, a ljeti je najbolje koristiti onaj koji se ne ispire. Frizeri preporučuju da regenerator nanesete samo na vrhove, jer će u suprotnom kosa izgledati spljošteno, a kosu treba osušiti fenom. Toplina će omogućiti da regenerator lakše prodre u proteinsku strukturu kose i obnovi vlasi iznutra.

Najbolji izbor

Maske za kosu sastavni su dio njege suhe kose zato što vraćaju vlagu.

Najbolji izbor su one na bazi palminog ulja i shea maslaca, dok one sa silikonima treba izbjegavati. Silikonske djeluju samo na površini i ne obnavljaju kosu iznutra, a maske s uljima obnavljaju kutikule, zaglađuju površinu i daju elastičnost. Jako oštećenoj kosi trebaju dva tretmana maskom na sedam dana, dok manje suhoj jedan.

Isušeno vlasište podložnije je peruti i ispadanju kose, ali pomažu ulja koja dubinski njeguju.

Najbolji izbor su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje.

Ricinusovo ulje

Može poslužiti kao odličan regenerator za kosu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ricinusovo ulje može poslužiti kao odličan regenerator za kosu, tako da ga nanesete na kosu nakon pranja šamponom. Osim toga, ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Najbolje ga je umasirati u tjeme i potom rasporediti po ostatku kose sve do vrhova. Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava rast, a, osim toga, ono može ubrzati i rast trepavica.

Ispucali vrhovi

Kosa je odraz našeg zdravlja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću djevojke s dugom kosom jesu ispucali vrhovi. Kosu je potrebno redovno šišati, otprilike svakih pet do osam sedmica, ali najčešće se baš i ne držimo ovog pravila u želji da kosa što brže naraste. Rezultat toga obično su ispucali vrhovi, naročito kod osoba koje i inače imaju suhu kosu.

Također, tvrde stručnjaci, kosa je odraz našeg zdravlja, stoga je uravnotežena i zdrava prehrana nužna kako bi bila zdrava i lijepa. Stroge dijete i smanjeni unos masnoća mogu biti vrlo štetni za kosu.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Vaša tastatura je kraljica prljavštine

Objavljeno

-

Od

Australijski naučnici su u nedavnoj studiji otkrili da wc daska ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Ali, na tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

Naučnici iz Australije nisu jedini koji su došli do tih zaključaka. U jednoj bolnici u Čikagu otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može da preživi i 24 sata!

U bolnici u Holandiji proučavali su 100 tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene! Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računare, i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije retkost ni da se nad tastaturom istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Kada treba da očistite tastaturu?

400 puta prljavija od wc daske, puna opasnih bakterija: Ovako se ...

Većina mikrobiologa će na to pitanje odgovoriti – najmanje jednom nedeljno. Američki lekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja se koristi računarom, onda su većina bakterija koje slete na tastaturu vaše i verovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva tastatura treba redovno da se čisti.

To može da se uradi vrlo jednostavno i efektno – potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim srestvom za dezinfekciju i obrisati.

Ne zaboravite na mobilni telefon!

Mikrobiolog sa njujorškog medicinskog fakulteta Filip Tjerno savetuje da se na kraju dana dobro obriše i telefon na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput ešerihuje koli ili streptokoka.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Devet tajna savršene kajgane

Objavljeno

-

Od

Možda vam se čini da je kajgana jedno od najjednostavnijih jela i da nije potrebno mnogo vještine da pripremite ukusan obrok. Međutim, mali trikovi mogu praviti razliku između običnog i jela koje mami osmijeh.

1. Ne kuhajte na visokoj temperaturi

Ovo je važno – pripremajte kajganu na niskoj temperaturi. Naravno, bitt će vam potrebno više vremena da se spremi, ali smanjuje se rizik da dobijete suha ili zagorjela jaja.

2. Nemojte dugo pržiti

Važan trik za pripremu ukusne kajgane je da znate kada je pravi trenutak da isključite ringlu. Jaja će nastaviti da se prže na zaostaloj temperaturi. Isključite ringlu dok su jaja još vlažna, ali ne previše.

3. Koristite svježa jaja

Svježa jaja su ukusnija, pa je tako mnogo bolja kajgana napravljena od namirnice koja nije duže od sedam dana bila u frižideru.

4. Miješajte jaja

Da bi kajgana bila kremastija, potrebno je da češće miješate jaja i razbijate krupne komade jaja.

5. Umutite jaja neposredno prije pripreme

Već umućena jaja ne bi trebala dugo stajati prije pripreme. Dobro umućena jaja formiraju pjenu i tako će kajgana biti vazdušasta i mekana.

6. Nemojte dodavati tečnosti

Odolite iskušenju i možda već ustaljenoj praksi da dodajete jajima mlijeko ili drugu tečnost. Tako ćete dobiti previše vlažnu kajganu.

7. Izaberite dobru tavu

Birajte tavu u zavisnosti od toga koliko jaja pripremate. Velika tava nije dobar izbor ako spremate kajganu od samo dva jajeta, niti bi trebalo kajganu od više jajeta da spremate u minijaturnoj tavi.

8. Dobro umutite jaja

Nemojte prestati s mućenjem jaja dok ne postanu potpuno homogena.

9. Začinite kajganu pred kraj pripreme

Kajganu bi trebalo posoliti i začiniti neposredno pred kraj prženja. Ukoliko posolite prerano, kajgana može biti vodenasta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije