fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nividia u minusu 13%, tri dana nakon što je postala najvrijednija kompanija

Pad u ponedjeljak bio je drugi najstrmiji pad proizvođača čipova ove godine, jer su dionice pale 6,7% na 118,11 USD. Nvidijin pad donio je sa sobom pad proizvođača čipova i drugih tehnoloških firmi koje su bile povezane s procvatom umjetne inteligencije.

Super Micro Computer, koji prodaje poslužitelje s Nvidijinim AI čipovima, pao je 8,7 posto, a Dell, koja se natječe na tom tržištu, pala je za 5,2%.

Dizajner čipova Arm pao je 5,8%, dok su poluvodički divovi Qualcomm i Broadcom pali 5,5% odnosno 3,7%.

Mnoge od tih firmi bile su među najvećim dobitnicima u posljednjih nekoliko godina jer su se investitori uvelike kladili da će one biti glavni korisnici vala potrošnje AI-ja.

Nvidijina vrijednost gotovo se utrostručila u prošloj godini čak i nakon trodnevnog pada. Prošlog je sedmice nadmašio Apple i Microsoft kao najvrijednija američka firma s tržišnom kapitalizacijom od preko 3 triliona dolara prije nego što se odrekla nekih od tih dobitaka. Nvidia je u ponedjeljak bila četvrti najveći gubitnik na S&P 500 indeksu. Super Micro još uvijek raste za gotovo 200% u 2024.

Ulagači možda iskorištavaju priliku da zabilježe dobitke nakon nekoliko vrućih mjeseci.

“Ne mislim da je zabava gotova, ali bila je vraški uspješna i ima toliko drugih mjesta u tehnologiji koja nude bolji privlačan rizik/nagradu”, izjavila je Stephanie Link iz Hightowera za CNBC u petak, nazivajući Nvidijine dionice “prevoljenima”. .”

Nvidia je rekla da je potražnja za njezinim cijenjenim AI grafičkim procesnim jedinicama (GPU) i dalje visoka, jer firme uključujući Microsoft, Google, Amazon, Oracle i Meta kupuju čipove u vrijednosti milijarde dolara za napajanje svojih podatkovnih centara i usluga u oblaku, prenosi SEEbiz.

Kasnije ove godine, Nvidia će početi isporučivati svoje AI čipove sljedeće generacije, nazvane Blackwell, za koje neki analitičari očekuju da bi mogli započeti još jedan ciklus značajnog rasta za proizvođača čipova i njegove partnere.

Nvidijine performanse “nastavit će se sljedećih 18-24 mjeseca”, rekao je osnivač Constellation Researcha Ray Wang u ponedjeljak na CNBC-jevom Squawk Boxu. “Mislim da je dobro vrijeme za kupovinu umaka.”

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...