fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nikšić s MMF-om: Simuliraju se efekti seta fiskalnih zakona

Premijer Federacije Bosne i Hrecgovine razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH, s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Delegaciju MMF-a predvodila je šefica Misije MMF-a u BiH Alina Iancu, a u delegaciji su bili zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Mark Horton i rezidentni predstavnik Misije u BiH Andreas Tudyk.

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o više ekonomskih i reformskih tema, a tiču se ekonomskih izgleda za budući period, pripreme federalnog budžeta za nerednu godinu, te strukturnih reformi i upravljanja javnim prihodima.

Poseban interes iskazan je za aktuelnu fiskalnu reformu, a koja uključuje set fiskalnih zakona, te povećanje minimalne plate i online fiskalizaciju.

Federalni premijer je naglasio da se trenutno radi na nomotehničkom usaglašavanju seta fiskalnih zakona, te da je urađeno više procjena i simulacija efekata ovih propisa. Bitnim je naglasio i uvođenje online fiskalizacije kako bi se smanjila siva ekonomija, te povećali prihodi.

Premijer Nikšić je posebno istakao važnim donošenje zakona o minimalnoj plati ukazavši na sve veći odlazak radno sposobnog stanovništva.

Predstavnici MMF-a su naglasili da je veoma značajno ubrzati procedure oko donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i da je napravljen pomak u ovoj oblasti.

Također su istakli spremnost za pružanje tehničke pomoći, te nastavak razgovora s ciljem pomoći u prevazilaženju ekonomskih izazova.

Premijer Federacije BiH je delegaciji MMF-a zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći.

Inače, zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Horton boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini, a, između ostalih evropskih zemalja, zadužen je i za superviziju u BiH.

 

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...