fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Nijemci poručili Briselu: Odustanite od carina na kineske automobile

Udruženje VDA navodi da bi uvođenje viših carina nanijelo štetu evropskim i američkim proizvođačima automobila koji izvoze iz Kine, kao i da bi eventulne uzvratne mjere Pekinga teško pogodile njemačku automobilsku industriju.

Organizacija dodaje da je vrijednost izvoza putničkih automobila iz Njemačke u Kinu prošle godine bila tri puta veća od vrijednosti uvoza vozila iz Kine.

“Carine usmjerene protiv subvencija nisu adekvatna mjera za jačanje evropske konkurentnosti i otpornosti na duže staze”, ističe se u saopštenju, kojeg navodi Rojters, prenosi b92.

Njemačka organizacija smatra da Evropska unija umjesto carina treba da obezbijedi pristup kritičnim sirovinama za evropsku industriju automobila, kao i da se fokusira na stvaranje transparentne trgovinske politike i smanjenje prepreka za pristup tržištu.

Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja IFO je pokazalo da su njemački stručnjaci podijeljeni povodom carina na kineska električna vozila.

Trećina anketeriranih ekonomista smatra da su carine ispravan potez, dok trećina strahuje od trgovinskog rata i smatra da carine uopšte ne treba da postoje.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...