Povežite se sa nama

Vijesti

Nije Vulića jedina koja se borila za platu: Ko su zastupnici koji su bili protiv privremenog smanjenja mjesečnih primanja

Objavljeno

-

Posljednja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ostat će upamćena po istupu članice SNSD-a Sanje Vulić. Na pitanje novinara da li je moralno da zastupnici imaju platu od po 5.000 KM, a direktor Zemaljskog muzeja 600 KM, prilično bahato je odgovorila kako bi ona, da je željela da ima manju platu, radila neki drugi posao.

Međutim, nije ona jedina u Zastupničkom domu koja misli tako. Ona je samo glasno kazala ono što misle i još neki članovi ovog doma, a što su jasno pokazali prilikom glasanja o pojedinim prijedlozima, koji su im “zadirali u novčanike”.

Ukidanje naknada

Naime, zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je predložio da se, dok traje stanje prirodne nesreće, a najduže do kraja godine, svim izabranim i imenovanim zvaničnicima u BiH prestanu isplaćivati privilegije koje imaju, kao što su naknade za odvojeni život, topli obrok, regres, troškovi putovanja kući, jubilarne nagrade, otpremnine za odalaz u penziju. Osim toga, predložio je da zvaničnici ostanu uskraćeni za troškove reprezentacije i druge privilegije koje imaju.

Prema procjenama, na ovaj način bi se do kraja godine ostvarila ušteda od tri miliona maraka.

image

Rezultati glasanja o prijedlogu privremenog prestanka isplate naknada/

image

Rezultati glasanja o prijedlogu privremenog prestanka isplate naknada/

Također, zastupnici NS-a, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut predložili su da se svaki mjesec od plate izabranim i imenovanim zvaničnicima odbija po 20 posto, a da se taj novac uplaćuje u fond koji bi služio za pomoć ugroženima, osobama koje su ostale bez posla i slično, a koji su u takvu poziciju došli zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, zahvaljujući njihovim kolegama iz SNSD_a i HDZ-a ovi prijedlozi nisu usvojeni.

Protiv prijedloga o privremenom prestanku isplate različitih naknada bili su Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Snježana Novakvoić-Bursać, Sanja Vulić, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, Mijo Matanović, Darijana Filipović, Nikola Lovrinović, Jakov Galić i Predrag Kožul.

Pojavio se i Stevandić

Na kraju je rezultat glasanja bio da je od 34 prisutna zastupnika prijedlog podržalo njih 22, 11 ih je bilo protiv i jedan suzdržan. Rezultat glasanja po entitetima je bio da je u FBiH prijedlog podržalo 18 zastupnika, pet ih je bilo protiv i jedan suzdržan, a iz RS-a su četiri bili za i šest protiv.

S obzirom da iz RS-a nije osigurana barem jedna trećina zastupnika koji su za, a trebnalo ih je pet, o ovom prijedlogu će se ponovo glasati na narednoj sjednici. Ako se ponove rezultati ovog glasanja, prijedlog će biti usvojen, jer je prilikom drugog glasanja, da bi prijedlog bio oboren, potrebno da protiv njega budu dvije trećine zastupnika iz jednog od entiteta, odnosno ili 19 iz FBiH ili 10 iz RS-a.

Sličan rezultat je bio i pšrilikom glasanja o prijedlogu da se zastupnicima odbija 20 posto od plate. Razlika je u tome što je bilo 12 glasova protiv, koji je došao od Nenada Stevandića. On, naime nije bio prisutan u sali kada se glasalo o privremenom ukidanju naknada.

Ukupni rezultat glasanja o ovom prijedlogu je bio je 24 glasa za, 12 protiv i dva suzdržana. Rezultati po entitetima su bili da je prijedlog u FBiH podržalo 19 zastupnika, pet ih je bilo protiv i dva suzdržana, dok je u RS-u za bilo njih pet, a sedam protiv.

image

Rezultati glasanja o prijedlogu privremenog smanjenja plata zvaničnicima/

image

Rezultati glasanja o prijedlogu privremenog smanjenja plata zvaničnicima/

I ovaj prijedlog će, zbog istih već opisanih razloga, biti ponovo na glasanju na narednoj sjednici.

Treba i dodati da, čak i ako budu prihvaćeni na narednoj sjednici, oni neće odmah početi da se provode, jer je potrebno da u identičnom tekstu budu usvojeni i u Domu naroda, što je teško vjerovati, jer tamo SNSD ima apsolutnu kontrolu i može blokirati bilo šta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Američka ambasada u BiH oglasila se povodom prijetnji tužiteljima

Objavljeno

-

Od

Nakon što su u javnost iznesene informacije da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sinoć dobila prijetnje po život, te da su narušeni njena i sigurnost njene porodice, na Twitteru se oglasila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Borba protiv korupcije od vitalnog je značaja za građane i budućnost Bosne i Hercegovine. Policija i tužitelji odgovorni su da djeluju profesionalno, bez političkog utjecaja, i u skladu sa zakonom istražuju navode o korupciji.

Istovremeno, neprihvatljive su prijetnje i pritisci na policiju i tužioce – stoji u objavi Ambasade SAD u BiH. 

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Premijer Tulumović sa delegacijom OSCE-a

Objavljeno

-

Od

Na susretu sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, šef ureda OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić u ponedjeljak je pohvalio Tuzlanski kanton u pogledu odgovora na izazove koje je donijela pandemija korona virusa.

„Tuzlanski kanton je uradio posao na najbolji mogući način, ponudio je izuzetno kvalitetan odgovor kako u pogledu medicinskog, tako i u pogledu humanog aspekta smještaja osoba za koje su bile izrečene mjere izolacije i karantena. Također, prema dostupnim informacijama, sve aktivnosti su vođene na ozbiljan, odgovoran i transparentan način“, kazao je ovom prilikom Gnjidić.

Premijer Tulumović se zahvalio na ovim ocjenama, dodavši da su tokom cijelog kriznog perioda Vlada i sve ostale institucije i tijela ulagali značajne dodatne napore kako bi se postigli ostvareni rezultati.

Imajući u vidu da se stanje u pogledu pandemije polako stišava, te da sve izraženiji ponovno postaje problem ilegalnim migranata koji prolaze kroz Tuzlu i Tuzlanski kanton, tokom današnjeg sastanka razgovaralo se i o ovoj tematici.

Premijer Tulumović se složio da ova pojava ponovno dobiva na svom obimu i značaju, te je najavio da će u narednom periodu Vlada u saradnji sa Gradom Tuzla i Ministarstvom sigurnosti BiH koordinirati zajedničke aktivnosti, a sve s ciljem da odgovor na ovu pojavu bude što efikasniji.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije