fbpx
Vijesti

Ni poplave ne mogu sprati politiku/Nikšić: Krajina nije ničija babovina

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici odobrila 500 hiljada KM iz tekuće rezerve budžeta FBiH za područja Unsko-sanskog kantona pogođena poplavama.

Spašavanje na vodi

Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most dobit će po 150 hiljada, Ključ 50 hiljada KM, a ova sredstva odobrena su putem Federalne uprave Civilne zaštite.

Vlada je prihvatila informaciju FUCZ-a o situaciji u poplavljenim područjima. Donesen je zaključak kojim je Vlada zadužila FUCZ i Federalni štab Civilne zaštite da na zahtjev kantonalnih štabova Civilne zaštite angažiraju federalne specijalizirane jedinice Civilne zaštite za spašavanje na vodi, te da sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke resurse stave na raspolaganje radi pružanja pomoći na ugroženom području.

Data je prethodna saglasnost da se Denis Lasić postavi za v. d. direktora Autocesta FBiH

Premijer FBiH Nermin Nikšić danas će posjetiti Krajinu, a za N1 je rekao da imaju intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama, te da putem Federalne uprave Civilne zaštite prate stanje.

– Stavili su sve svoje resurse na raspolaganje i bili spremni da intervenišu i sa ljudskim i materijalnim resursima. Nije bilo potrebe za to iako je stanje bilo komplikovano. Prema informacijama koje smo dobili, otišle su prve pumpe za ispumpavanje vode na područje Bosanske Krupe, kaže Nikšić.

Ističe kako ne želi od ovoga praviti političko pitanje niti politizirati.

Vlada je dala ovlaštenje Vahidinu Munjiću, glavnom inspektoru FUP-a, da rukovodi ovom policijskom agencijom

– Ja ne želim od toga praviti nikakvo političko pitanje, politizirati kao što imamo priliku da čujemo, mi nismo ništa ponudili, mi smo pomoć odobrili. Pošto su nam se obratila dva grada i dvije općine, odobrili smo da putem FUCZ-a Vlada sa 500 hiljada KM interveniše, po 150 hiljada za Bihać i Bosansku Krupu, 150 hiljada za Općinu Sanski Most i 50 hiljada za Općinu Ključ. Sanski Most, Bihać i Bosanska Krupa su pogođeni više nego Ključ, iako bi sa nekom gradacijom možda Bosanska Krupa bila najugroženija prema informacijama koje dobijamo s terena, u ovom trenutku smo se odlučili da to bude na ovaj način, naglasio je Nikšić.

Premijer se osvrnuo i na optužbe premijera USK-a Mustafe Ružnića, koji kaže “da vlast sa sjedištem u Sarajevu ne brine pretjerano za Krajinu, te da nemaju potrebu dolaziti u čizmama u poplave ako nemaju namjeru pomoći”.

Posjete širom BiH

– To nije babovina premijera USK-a pa da on određuje ko će doći ili neće doći. Mi idemo širom BiH. Bili smo prije par dana u Banjoj Luci, naravno da ćemo doći i u USK, to je dio Federacije, to su naši građani i to što neko želi od svega toga napravi politizaciju, to je njegov problem, kaže Nikšić.

Izmjenom rješenja o postavljenju komandanta, načelnika i članova Federalnog štaba Civilne zaštite, Vlada je postavila zamjenika premijera i federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića za komandanta Štaba. 

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima