Povežite se sa nama

Vijesti

Nesavjesni građani uništili dio Zaštićenog pejzaža Konjuh

Objavljeno

-

Na području Zaštićenog pejzaža Konjuh brojni su kulturno-historijski, ali i prirodni spomenici iz raznih perioda što predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta naseljenosti ovih prostora od prahistorije do danas. Na ovom području nisu rijetke pojave uništavanja prirode, rastjerivanje te  uznemiravanje životinja u najtišem i zasigurno najljepšem dijelu Konjuha. Ponovnim uništavanjem Pejzaža, prije nekoliko dana,  nije poštedjena ni Rimska Kaldrma, kao ni spomenici Narodnooslobodilaćkog pokreta u Miljkovcu.

“Radi se o lokalitetu gdje se nalazi rimska kaldrma. Pored toga oštećen je taj dio puta, pristupni put je uništen jer su sa terenskim vozilima ulazili na taj dio područja. Imamo informaciju da je u određene rijeke iscurio i benzin. Obzirom da se na tom lokalitetu nalazi i rijeka Studešnica koja snabdijeva građane Banovića pitkom vodom, i smatram da je to veliki problem” – kazao je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Za sada nije moguće konkretno govoriti o promjenama štete. Zaštićeni pejzaž Konjuh kao takav ima svoju neprocjenjivu vrijednost, jer predstavlja neiscrpni rezervoar prirode.

“Ono što se iz fotografija moglo vidjeti jeste da se radi o velikoj šteti u onom dijelu prirode, obzirom da je onemogućen pristup, šetanje ljubiteljima prirode koji žele tu stazu da koriste. Na fotografijama smo vidjeli i da su oštećena drveća, jer oni kada zapnu u blatu vežu svoja voziala za drveće pa se sajlama čupaju, tako da je i određeno drveće oštećeno” – naglasio je resorni ministar.

Nakon saznanja o zabranjenim aktivnostima na području Zaštićenog pejzaža Konjuh kojim je došlo do oštećivanja prirodnih vrijednosti, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona je, u skladu sa svojim nadležnostima, Kantonalnoj upravi za inspekcije poslove uputilo zahtjev za inspekcijski nadzor.

Pored toga uputili smo i dopis JU Zaštićeni pejzaž Konjuh, da i oni poduzmu određene aktivnosti u otkrivanju počinilaca ovog prekršaja. Što se tiče sankcija, Zakon je predvidio kažnjavanje u iznosu od 100 do 500 KM za fizička lica” – istakao je Rožnjaković.

Bitno je istači da se Zaštićeni pejzaž Konjuh prostire na oko osam hiljada hektara površine na području općina Banovići, Kladanj i Živinice. Planina Konjuh je jedina planina u BiH koja nije bila obuhvaćena ratnim dešavanjima i ono što povećava samu njenu vrijednost jeste što je potpuno sigurna za sve posjetitelje, i da je ovo područje čisto od eksplozivnih sredstava.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Opozicija uvjerena da će u julu izglasati nepovjerenje Vladi FBiH

Objavljeno

-

Od

Opozicija u Parlamentu FBiH izgubila je bitku, ali ne i rat. Zaključak je to nakon što je prekjučer cjelodnevna sjednica Predstavničkog doma okončana odbijanjem svih zaključaka koji su se odnosili na odgovornost premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH u mnogobrojnim aferama povezanim s javnim nabavkama za vrijeme pandemije.

Prva sjednica

Iako su zastupnici SDA, HDZ-a, Eldin Vrače i socijaldemokrati Envera Bijedića prekjučer uspjeli oboriti zaključak kojim je traženo da premijer Novalić i kompletna Vlada FBiH podnesu ostavke, u životu je ostala inicijativa SDP-a, PDA, A-SDA i Naše stranke kojom je traženo da Predstavnički dom izglasa nepovjerenje Vladi. Inicijativu je, također, podržao i SBB.

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić za „Avaz“ je kazao da od dana podnošenja inicijative Vlada FBiH ima rok od 30 dana da se očituje o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja.

– Bez obzira na to očitovala se Vlada FBiH ili ne na prvoj sjednici, a po isteku ovog roka, ova inicijativa se mora naći na sjednici Predstavničkog doma kao tačka dnevnog reda. Bilo kako bilo, zastupnici će u julu glasati o nepovjerenju – pojasnio je Mašić.

Dodao je da je u tom pogledu vrlo bitno da je na prekjučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma na ostavku Vladu pozvalo ukupno 40 zastupnika, dok je protiv i suzdržano bilo njih 39.

Nova većina

– Dakle, ne postoji većina SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH. Sad je sasvim izvjesno da bi se Vladi FBiH moglo izglasati nepovjerenje – naglasio je Mašić.

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo kazala je da inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ide dalje i da će se u narednom periodu na tome raditi.

– Mislim da na ovom neće stati, ukoliko nas prije toga ne preteknu pravosudne institucije pa ne bude hapšenja – poručila je Prašović-Gadžo.

Šefica Kluba PDA u Parlamentu FBiH Elzina Pirić za „Avaz“ je kazala da čestita i pozdravlja odluku SBB-a i DF-a da ne podrže Vladu FBiH na čijem čelu sjedi čovjek koji je prije nekoliko dana uhapšen.

– To je hrabar i odgovoran potez prema građanima. Očekujem da se vrlo brzo sazove nova sjednica, ali i postigne novi koalicijski sporazum kojim će se formirati nova Vlada FBiH. Nadam se da će Federacija krenuti nekim boljim putem – istakla je Pirić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Izetbegović: Žao nam je što Radončić odlazi, ali nećemo ga moliti

Objavljeno

-

Od

Kolegij SDA se bavio bitnim pitanjima oko pandemije i ostalih pitanja. Ocijenili smo da imamo sasvim dobre rezultate kada je u pitanju borba sa pandemijom, kazao je danas lider ove stranke Bakir Izetbegović u obraćanju medijima dodavši da je sjednica i dalje u toku, javlja Patria.

“U toku je sjednica Predsjedništva SDA i potrajat će još satima, odlučio sam da je prekinem da nas ne čekate”.

“Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće, kao što se pokazalo za zdravstveni sektor” kazao je i dodao:

“Nismo zadovoljni reakcijama Vijeća ministara, mislim da se radi namjerna “soft” blokada od gospodina Tegletije. Pojedini ministri se trude uraditi nešto, ali ništa dapače nisu uradili”.

Afera “Respiratori” je bacila sve ostalo u sjenu.

“Nažalost, afera Respiratori je bacila sve u sjenu. Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu u skladu sa zakonom bez političkih i medijskih uticaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo kršenje zakona”.

“SDA i ja smo snažno stali uz premijera Novalića i čuli smo kritike da se radi o nedozvoljenom uticaju politike na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i imamo obavezu da svaki negativni i pozitivni fenomen podcrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće imati problem sa pravosuđem, sa nama problem može imati samo krivosuđe. Mislimo da su pristrasni, sude pod političkim uticajem i da ne sude prema svima jednako. Konkretno, nezamislivo je da premijeru u RS urade ono što su uradili u FBiH”, kazao je Izetbegović.

O izlasku Radončića iz Vijeća ministara je kazao:

“Imamo i izlazak gospdina Radončića iz Vijeća ministara te je kazao da će SBB izaći iz državne koalicije i neće imenovati ministra sigurnosti. Žao nam je što je to tako, slabi se pozicija probosanskog bloka na nivou države. Nećemo ga ubjeđivati, par puta je govorio da bi išao, ali izražavamo žaljenje što je to tako. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti”.

“Pozivamo na temeljitu reformu pravosudnog sistema u BiH koja će učiniti da imamo profesionalno, nezavisno sudstvo”, dodao je.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije