Hurmašice spadaju u tradicionalne kolače koji se još uvijek često pripremaju u bosanskim kućama. Domaćice još uvijek svoje najmilije ali i goste obrduju sa ovom vrstom, kako kažu, zalivenog slatkiša. Hurmašice često priprema i Nermina Mulaomerović pa tako ova poslastica zamiriše i u Njemačkoj gdje je adresa boravka naše sagovornice. Nermina je sa nama podijelila recept za hurmašice sa pekmezom i susamom.
Satojci
Pola šolje vode
šolja ulja
šolja pekmeza
dvije šolje brašna
pola praska za pecivo
150 g susama
AGDA:
pola šolje vode
dvije šolje šećera
pola šolje pekmeza
Postupak:
U šerpu staviti pola šolje vode, 1 šolju ulja i 1 šolju pekmeza da prokuha. Kada prokuha, skinuti sa vatre i dodati 2 šolje brašna, pola praška za pecivo i 150 g susama te sve dobro izmiješati. Oblikovati hurmašice i redati u tepsiju veličine 32. Peći 30 minuta na 180 °C. Za preliv u šerpu staviti pola šolje vode, 2 šolje šećera i 2 šolje pekmez te staviti da se umlači. Hurmašice zaliti vruće, vrućom agdom.