Povežite se sa nama

Magazin

Ne, ovo nije fotošop: Grade most 50 centimetara od zgrade (VIDEO)

Objavljeno

-

Stanovnici su se protivili izgradnji mosta, ne samo zato što je preblizu zgradama, već i zato što stanovnici donjih spratova zbog njega ne vide baš ništa

Društvenim mrežama kruže gotovo nadrealne scene mosta koji niče 50-ak centimetara od balkona obližnje zgrade. Iako su mnogi mislili da je riječ o nekoj šali, to se zaista događa u Kairu.

Izvor iz egipatskog ministarstva stanovanja tvrdi da su četiri zgrade u blizini mosta Teraet Al-Zomor nezakonito izgrađene. Kako ističe, zgrade nemaju dozvolu, predstavljaju smetnju u gradnji i postoji mogućnost da će ih srušiti nakon izgradnje mosta. S druge strane, most ispunjava sve potrebne zahtjeve i uslove, piše Arab News.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama čini se da je most “zalijepljen” za zgrade. Inače je 12 kilometara dug i širok 65,5 metara, a njegova izgradnja koštat će porezne obveznike 317 miliona dolara.

Mahmoud Nassar, šef Centralne agencije za izgradnju u Egiptu, tvrdi da je izgradnja mosta ključna te da će ga lokalno stanovništvo koristiti. Priznao je da su zgrade udaljene tek pola metra od mosta te dodao da je osnovano specijalizirano povjerenstvo Agencije za geodetske preglede koje će provjeriti legalnost zgrada te nadoknaditi štetu stanovnicima koji će ostati bez svojih stanova. Dodao je da je za tu svrhu osigurano 250 miliona egipatskih funti.

Stanovnici su se protivili izgradnji mosta, ne samo zato što je preblizu zgradama, već i zato što stanovnici donjih spratova zbog njega ne vide baš ništa.

Vlasnik jedne od zgrada Hazem Ezzat Qassem navodi da su tvrdnje da zgrade nemaju dozvole obična laž. Tvrdi da su dozvole dobili prije 12 godina.

“Ne protivimo se projektu jer je to nacionalni projekt, ali vlasnicima stanova na prvih šest spratova mora se nadoknaditi šteta”, rekao je Qassem

Oglašavanje

Magazin

Masaže koje zasigurno smanjuju celulit

Objavljeno

-

Od

Ručna masaža uz tehnike štipanja, masiranje šakama te cijeđenja djelotvornija je i od mašinske, a razna ulja poput onog bršljana ili badema pospješiće efekt.

Dokazano najveći neprijatelj celulita uz zdravu prehranu, povećane količine vode i vježbanje je masaža. Stručnjaci kažu kako masaža protiv celulita da bi bila učinkovita ne smije biti blaga, a iako je pomalo neugodna, ne smije ostavljati masnice i oštećenu kožu.

Nećete pogriješiti niti s običnim baby uljem

Da biste to spriječili, važno je dobro nauljiti noge i stražnjicu, područja na kojima se najčešće nakuplja celulit. Ulje je znatno bolji odabir od kreme, koja će se prebrzo upiti, pa će pokreti biti agresivniji, a koža osjetljivija. Najbolje je uzeti ulje od bršljana ili badema, koji dokazano potiču cirkulaciju te umanjuju celulit, no nećete pogriješiti niti s običnim baby uljem koje je znatno povoljnije.

Nanesite ulje od stopala do koljena - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nanesite ulje od stopala do koljena kako biste poboljšali protok krvi kroz vene i kapilare. Svaki dio noge pokušajte masirati barem minutu.

Masaža štipanjem

Štipajte prstima manja područja, ali i veća poput bokova, bedara i trbuha, kako bi krv došla do površine. Tako ćete ukloniti nakupine toksina.

Masaža cijeđenjem

Opustite mišiće. Uhvatite dijelove kože objema rukama kao da cijedite peškir. Na ovaj način masirajte bedra i problematična područja na bokovima.

Masiranje šakama

Šakama gnječite nakupine celulita. Jačim stiskanjem razbićete masne nakupine, pa će se i metabolizam poslije bolje boriti protiv njih.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Šaka oraha za bolje zdravlje

Objavljeno

-

Od

Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje orašastih plodova može imati povoljan utjecaj na mnoge bolesti, što upućuje na snažnu poveznicu između unosa orašastih plodova i zdravlja.

Naučnici su proučavali 29 ranije objavljenih studija koje su uključivale sveukupno 819.000 sudionika. Među njima je bilo više od 12.000 slučajeva ishemijske bolesti srca, 9.000 slučajeva moždanog udara, 18.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Orasi su, bogati antioksidansima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kod istraživanih učesnika uočeno je da konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od bolesti. Međutim, neki rezultati razlikuju se s obzirom na vrstu populacije (primjerice, prema spolu ili rizičnim faktorima).

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, magnezijem i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Riječ je o hranjivim tvarima koje smanjuju nivo holesterola, a k tome i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Orasi i pekan su, na primjer, bogati antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa pa tako smanjuju i rizik od karcinoma. Najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno može smanjiti i rizik od bolesti dišnog sistema za 50 posto te dijabetesa za 40 posto.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije