Connect with us

Lifestyle

Ne budi parking papak: Vaše “parkiranje” iz našeg ugla (VIDEO)

Objavljeno

na

Položaj osoba sa invaliditetom skoro je isti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Karakteriše ga nedostatak resursa u institucijama, diskriminacija, stigma i obrazovanje koje ne ide u korak sa tržištem rada.

Pri tome se osobe sa invaliditetom stalno suočavaju sa problemima kojima država još uvijek nije našla adekvatna rješenja.

“Život mi je promijenio za nekoga koban, za mene baš i ne, pad sa trešnje. Nakon pada godinu dana su trajali bolnički tretmani i rehabilitacija. Poslije toga uslijedilo je navikavanje na život u mom Trebinju”, počinje svoju priču Milica Ijaić.

Brojna arhitektonska rješena neprilagođena osobama sa invaliditetom veliki su problem u cijeloj BiH, pa tako i u Trebinju. Kao jedan od veliki problema sa kojima se susreće Milica navodi nekulturu u saobraćaju. Prilikom parkiranje vozači ne poštuju saobraćajne znakove koji obilježavaju mjesta rezervisana za osobe sa invaliditetom.

“I danas smo u prilici da vidimo da ljudi parkiraju na mjesta koja su označena za osobe sa invaliditetom”, govori nam Milica koja je u videu pokazala, kako kaže, mali vid kazne.

“To je neka vrsta upozorenja sa naše strane da pokrenemo svijest tih ljudi, da krenu da razmišljaju koliko je važno samo parking mjesto za osobu sa invaliditetom”, naglasila je Milica.

Predsjednik Udružnja amputiraca Trebinja Miroslav Andrić ukazao je na ovaj problem.

“Dobili smo lokacijske uslove za parking, stavili smo i tablu. Imamo tri parking mjesta uz našu kancelariju, međutim kao što vidite i danas, rijetkost je da možemo naći tu mjesto za parking”, ističe Andrić.

A kako na ovaj problem gledaju iz policije provjerili smo kod Jovane Cvijetić, portparolke Policijske uprave Trebinje.

“Policijski službenici takve stvari tretiraju kao prekršaj, odnosno nepropisno parkiranje. Kada građanin pozove policiju, ono što policijski službenik u tom slučaju može uraditi jeste da napiše prekršajni nalog. Samo uklanjanja vozila s tog mjesta nije u nadležnosti policijskog služenika, a Trebinje nema pauk službu koja bi to mogla da uradi”, kažu nam između ostalog iz trebinjske policije.

Pored brojnih problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u našoj zemlji Milica za kraj ima optimističnu poruku.

“Onog dana kada shvatite da vam se invaliditet desio i da će vam ostatak života zavisiti od nekog ortopedskog pomagala, morate da shvatite da tu nije kraj. Ja sam trenutno student na Fakultetu za proizvodnju i menadžment. Imam mnogo hobija, jedan od njih je kajak, drugi fotografija. Ukazujem na probleme osoba sa invalititetom i pokušavam da ih riješim, kao i probleme mladih. Nije kraj da vi zavisite od jednog ortopedskog pomagala, kraj je onda kada vi shvatite da nešto ne možete, tj. zamislite da nešto ne možete. A možete mnogo toga. Iako vam negdje nedostaje jedan dio tijela, ili smatrate da vam nedostaje, možete sve da radite. Bitno je da izgradite stanje vašeg duha i da onaj nedostatak nadomjestite sa nečim drugim, poručuje Milica.

Pogledajte našu priču o problemima osoba sa invaliditetom:

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Lifestyle

Želite li smršavjeti, izbjegavajte ove napitke

Objavljeno

na

Od

Želite li izgubiti kilograme, vjerojatno ste isprobali razne oblike prehrane te razmišljali o količinama hrane koju unosite. No, jeste li razmišljali o tome što pijete i koliko kalorija unosite pićima?

Ako želite smršavjeti, svakako biste trebali imati na umu da su i razna pića bogata kalorijama i da vas zato mogu unazaditi u vašem nastojanju.

Otkrijte koje su navike vezane uz pića kontraproduktivne u slučaju da se borite s kilogramima.

Zaslađeni čajevi

Premda biljni i crni čajevi bez šećera i mlijeka mogu biti od velike koristi i dobro dođu za promjenu rutine, zaslađeni čajevi, a posebno oni gotovi, kupljeni u dućanu, popularni ledeni čajevi, mogu bitiu razog što ne možete smršavjeti ako ih konzumirate na dnevnoj bazi.

Pola litre zaslađenog čaja sadrži između 200 i 450 kalorija prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Sciences & Nutrition. Gazirani čajevi često imaju još više kalorija i šećera zbog kukuruznog sirupa.

“Svako piće koje ima puno šećera, može uzrokovati debljanje”, naglašava nutricionistkinja Courtney D’Angelo.

Kave s okusom

Premda su kave s okusima sjajna stvar, mogu vam pomrsiti račune ako se trudite smršavjeti. Stručnjaci ističu da umjerena konzumacija, ne svakodnevna, ne bi trebala stvarati probleme.

Vode s okusom

Samo zato što piće ima “vodu” u nazivu, ne znači da nije bogato kalorijama ili da je zdravo. Takve se vode reklamiraju kao da su pune vitamina, no zapravo su pune šećera, a vitamine je puno bolje crpiti iz prirodih izvora poput voća.

Energetski napitci

Koliko god vam se činilo da ste se umorili na treningu, gotovo je sigurno da vam ne treba energetsko piće kako biste vratili izgubljenu energiju. Takva pića u pravila sadrže puno šećera, umjetne boje i druge aditive koji doprinose debljanju.

Voćni sokovi

Premda se voćni sokovi često smatraju zdravima, vjerojatno neće pomoći ako želite izgubiti kilograme. Većina ih je puna šećera, a višak šećera koji tijelo ne pretvori odmah u energiju, pohranjuje se u masnom tkivu. Tako se i debljate.

Smoothieji s niskim udjelom bjelančevina

Ako ste nakon doručka brzo gladni, okrivite smoothieje s niskim udjelom bjelančevina. Smoothieji napravljeni od nekoliko vrsta voća i bez bjelančevina izrazito su bogati kalorijama, a još i ostavljaju osjećaj gladi. Zato im uvijek treba dodati jogurt, kefir ili neki sličan izvor proteina.

Redovna konzumacija alkohola

Jedno alkoholno piće povremeno nikome nije naškodilo, no ako svaki dan, primjerice uz svaku večeru popijete dva alkoholna pića, to dodaje 200 do 500 kalorija uz sve što ste taj dan konzumirali. Stručnjaci savjetuju da radije popijete light pivo, suho vino ili mineralnu vodu. Alkoholna pića bi trebala biti dovoljna i nekoliko puta tjedno.

Ne pijete dovoljno vode

Ponekad je problem i u tome ako ne pijemo dovoljno, a ne samo ako pijemo previše. Pijte više vode, upozoravaju stručnjaci jer to radi veliku razliku kad je u pitanju razina enerije, glad i ostalo. Zamijenite li sokove, energetske napitke, slatke čajeve i slično vodom, primijetit ćete razliku u gubitku kilograma, piše EatThis.

 

N1

Nastavite čitati

Lifestyle

U 34. godini postala baka: Kad šetam unuka misle da sam mu mama

Objavljeno

na

Od

Rosie Morant iz Edinburgha postala je baka sa 34 godine, pošto je njena kćerka Morgan (19) prošle godine rodila dječaka Roxa, javljaju škotski mediji.

Iako je Rosie bila svjesna da postoji šansa da postane mlada baka, nije očekivala da će u tom trenutku imati samo 34 godine.

– Kada šetam unuka, misle da sam mu mama. Još se ne osjećam spremnom da me zove “bako”, kaže ova mlada žena i dodaje da su joj osjećanja bila pomiješana kada je saznala da treba da dobije unuče.

Pored toga što je baka, Rosie je i majka desetogodišnjem Loganu, a kćerku Morgan rodila je kada je imala samo 16 godina.

“Kada sam saznala da sam trudna, to je bio veliki šok. Bila sam u nevolji. Nisam završila školovanje, nisam imala posao. Imala sam veoma malu podršku porodice. Veza sa ocem moje kćerke nije bila stabilna. Završila se prije nego što sam saznala za trudnoću. To me nije spriječilo da zadržim dijete, sama ga gajim i stanem na svoje noge”, prisjeća se Rosie.

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije