fbpx
Svijet

NATO na Kosovu raspoređuje dodatne snage, stigle i prve posljedice za Vladu Kosova

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na sjeveru Kosova, NATO je odlučio rasporediti dodatan broj vojnika iz Operativniһ rezervniһ snaga (ORF) za Zapadni Balkan. 

Ovu odluku priopćilo je na Twitteru Zapovjedništvo zajedničkih snaga NATO-a iz Napulja, a između ostalog poručili su kako nasilje mora prestati te da se obje strane moraju suzdržati od akcija koje potkopavaju mir.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je danas kako Vlada Kosova nije koordinirala sa SAD-om za akcije poduzete 26. svibnja kada su novi albanski gradonačelnici općina na sjeveru Kosova ušli, uz pomoć́ Policije Kosova, u zgrade općina Zubin Potok, Leposavić i Zvečan koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, što je izazvalo prosvjede u tim gradovima, a zatim i nerede.

“Kada smo saznali, protiv toga smo oštro reagirali. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Zatražili smo od premijera Kosova da poduzme korake ka smanjenju tenzija na sjeveru, ali on nije odgovorio na ove zahtjeve”, rekao je Hovenier.

Američki veleposlanik potvrdio je i otkazivanje sudjelovanje Kosova u vojnim vježbama “Defender Europe 2023.” što je prva posljedica za Vladu Kosova nakon jučerašnjih nemira.

Ranije je i američki državni tajnik Antony Blinken upozorio kako će akcije kosovske vlade na sjeveru zemlje imati posljedice po bilateralne odnose.

“Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć́ donio američki zapovjednik za Europu da otkaže sudjelovanje Kosova u ‘Defender Europe 2023.’, što se dogodilo preko noći”, kazao je Hovenier te je dodao da SAD razmišlja i o drugim odlukama koje će donijeti u tom pravcu.

Izvor

Oznake: Svijet

Možda vas zanima