fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Naredne sedmice izricanje presude za zločine na području Prijedora

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Izircanje presude Kajdiću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska, zakazano je za srijedu, 19. januar.

U ponedjeljak, 17. januara, pred Apelacionim vijećem planirana je sjednica na kojoj će biti obrazložene žalbe Tužilaštva i Odbrane izjavljene na prvostepenu presudu kojom je Božidar Perišić osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Rogatici, dok je Vinko Zoranović oslobođen optužbi.

Prvostepenom presudom iz jula 2021., Perišić je, u svojstvu pripadnika Rogatičke brigade VRS-a, osuđen zbog ubistava dvojice civila u mjestu Gračanica, a oslobođen je optužbi za ubistva još dvoje civila te nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, dok je Zoranović, kao pripadnik rogatičke Stanice javne bezbjednosti (SJB), oslobođen optužbe za dva silovanja u ovom gradu.

Istog dana je planirao izricanje presude Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno da je prikupljala i pružala finansijsku pomoć za državljane BiH koji su boravili na ratištima Sirije i Iraka.

Ročište na kojem je planirano da se o krivnji izjasni ministar sigurnosti Selmo Cikotić, optužen za zloupotrebu položaja kada je obnašao funkciju ministra odbrane a kojom je budžet BiH oštećen za iznos od oko 9,7 miliona KM, zakazano je za petak, 21. januar.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Foči, Bužimu, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Brčkom, Zavidovićima, Kalinoviku, Zvorniku, Kotor-Varoši i Vitezu.

 

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...