fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Napad u vozu u Njemačkoj: Muškarac nožem napao putnike, povrijeđeno petero osoba

Tjelesne povrede zadobilo je petero ljudi nakon što ih je u petak ujutro, u regionalnom vlaku kod Aachena napao 31-godišnjak.

Glasnogovornik policije je kazao kako je osumnjičenik uhapšen, ali je motiv napada još uvijek nejasan. Počinitelj je muškarac rođen u Iraku (31).

Putnike u vozu je napao nožem. Povrijedio je petero osoba.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Herbert Reul (69, CDU) kazao je kako istražitelji utvrđuju postoji li islamistička pozadina.

– Prema prvim informacijama, napad nožem dogodio u regionalnom vozu na liniji RE4 oko 7.40 ujutro ubrzo nakon napuštanja željezničke stanice Herzogenrath. Muškarac je “nasumično” napadao i izbo putnike, a žrtve i počinitelj nisu u srodstvu, rekao je Reul, istaknuvši kako je ovo okrutan čin.

Savezni policajac (60) u civilu koji je slučajno sjedio u vlaku i koji je bio na putu prema svom uredu primijetio je napade i svladao počinitelja.

– Bio sam na putu na posao, to je sve što mogu reći, rekao je za njemačke medije.

Policija je napadača u kasnim jutarnjim satima izvela iz voza u lisicama i zaštitnom odijelu. Navodno je počinitelj već od ranije poznat policiji.

Prema riječima ministra Reula, počinitelj je već ispitivan 2017. godine zbog ekstremnog islamizma. U to vrijeme, muškarac je živio u izbjegličkom domu i dosta je promijenio ponašanje i izgled, uključujući i puštanje brade. Dom je tada obavijestio nadležne.

Sada je potrebno utvrditi je li zaista postojao islamistički motiv za sadašnji čin. Trenutna nacionalnost napadača, koji je rođen u Iraku, a živi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, još nije poznata.

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...