fbpx

Namestila je kosu i otrčala u istoriju! Internet je besan zbog stanja u Iranu i ima novi simbol borbe

Magazin
Pregleda: 54

Iranske bezbednosne snage su u sredu upucale Hadis Nadžafi šest puta i ubile je u gradu Karadž. Nadžafi je prethodnih dana postala simbol borbe zbog snimka na kom se vidi kako namešta kosu a zatim kreće u trku na policiju.

Prema izveštajima, ona je 21. septembra zadobila povrede u predelu stomaka, vrata, srca i šake. Nakon što su je upucale snage bezbednosti, prebačena je u bolnicu Ghaem, gde je kasnije proglašena mrtvom, izvestila je iranska novinarka i zagovornica prava žena Masih Alinedžad, zajedno sa drugima, na društvenim mrežama.

Dok je i sama Nadžafi bila istaknuta društvena figura na TikToku i Instagramu, na kojima je bila glasna po pitanja prava žena, a u poslednjim danima sve glasnija i glasnija, nakon usmrćivanja Mahse Amini, njen viralni video je pokazao kako vezuje svoju nevezanu kosu i hrabro korača usred protesta u Karadžu.

Slike i video snimci Hadise izazvali su šok u svetu, i dodatno su podstakli proteste koji se održavaju u Iranu od 16. septembra, a široko se dele na društvenim mrežama.

Nakon prvog snimka na kom Hadisa namešta frizuru pred borbu, drugi snimak je kasnije počeo da kruži internetom, prikazujući devojčinu porodicu kako plače nad njenom fotografijom na sveže iskopanom grobu.

Nastavljeni su sukobi između snaga bezbednosti i demonstranata u nekoliko severozapadnih regiona Irana, prema izvorima u gradovima Tabriz, Urmija, Rašt i Hamedan.

Aminijina smrt ponovo je izazvala gnev u Iranu zbog pitanja ograničenja ličnih sloboda, strogih pravila oblačenja za žene i ekonomije koja je pogođena sankcijama. Žene imaju istaknutu ulogu u protestima, mašući i paleći velove. Neki su se javno ošišali dok je bijesna masa pozivala na pad vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Protesti su najveći koji su zahvatili zemlju od demonstracija zbog cena goriva 2019. godine kada je Rojters izvestio da je 1.500 ljudi ubijeno u gušenju demonstracija.

Naslovna fotografija: Twitter Screenshot

Izvor

Možda vam se svidi

Košarkaški Zmajevi ostvarili značajan napredak na FIBA rang listi: Evo koje mjesto zauzimaju bh. košarkaši
Odbrana BiH u virtualnom svijetu

Morate pročitati