fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BiH

Nakon imenovanja Vlade KS: Elmedin Konaković već najavio nove korake

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na jučerašnjoj sjednici imenovali novi saziv Vlade KS. Novoimenovani premijer je Edin Forto.

Za ministricu pravde i uprave imenovana je Lejla Brčić, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović, za ministra saobraćaja Adnan Šteta, za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica, za ministra privrede Adnan Delić, za ministra finansija Davor Čičić, za ministra zdravstva Haris Vranić, za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović, za ministra kulture i sporta Samir Avdić, za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, te za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović.

O svemu se danas oglasio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Politike su kreirale propise kojim je zapravo stimulisan povratnik u RS, uglavnom Bošnjak, da se fiktivno prijavljuje u kantone u Federaciji. Politike poput ove Dodikove su ga tjerale iz RS-a, a ove druge pomagale da napusti RS i dodje u KS, TK, ZE-DO i druge kantone. Jedan od glavnih razloga prijave u KS jeste pravo na zdravstvenu zaštitu. Juče smo pokrenuli inicijativu da to pravo zadrži svaki povratnik koji živi u RS-u, a fiktivno je prijavljen u KS. Svaki nam je pedalj BiH jednako bitan, a nikad se nećemo odreći teritorije na prostoru naše domovine. Pokrenuta je i inicijativa za nastavak zapošljavanja porodica šehida i palih boraca. Počeli smo 2018-e, zaustavljena je iz nama nepoznatog razloga, sad nastavljamo. Zapravo u svim segmentima nastavljamo tamo gdje smo stali. Vrlo će brzo Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, a vrlo će brzo i propisi koji uređuju rad kladionica”, naveo je Konaković.

Edin Forto je u ekspoze, kojeg je iznio, naveo osnovne principe i prioritete u radu buduće Vlade koju će predvoditi.

“Godina pred nama donosi velike izazove. Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo je vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti. Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana i građanki.

Ovo jesu teška vremena, ali i prilika da napravimo iskorak. Politika ne mora razdvajati, ona može biti upravo suprotno od onoga na šta smo navikli – zajednički, društveno koristan rad za prosperitet svih nas. Mi dijelimo život u istom kantonu, samim tim i probleme i izazove oko kojih trebamo biti ujedinjeni.

Iako postoje osnovani razlozi za sumnju, duboko sam uvjeren da ovo može biti godina preokreta. Možda nemamo budžet kakav bismo željeli, ali ja vjerujem da će se posvećenom i odgovornom politikom taj nedostatak nadomjestiti i da takva politika može biti pokretač, motivator i primjer zajedništva i progresa i za druge bosanskohercegovačke sredine”, naveo je Forto.

U ekspozeu navodi da će Vlada djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.

“Sve što radimo, znat će se. Građanima i građankama će biti dostupne jasne i precizne informacije. Danas ćemo predstaviti svoje politike, ali vam obećavam da ćemo redovno obavještavati kako se one sprovode i koji su rezultati ostvareni. Također nam je potrebno da čujemo šta građani i građanke misle, da čujemo nove ideje, da budemo u stalnom kontaktu. Samo tako možemo biti sigurni da smo na pravom putu”, navodi se u ekspozeu.

Možda vam se sviđa

Vijesti

Ispred Atik džamije u Janji jutros se začula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema riječima očevidaca muškarci iz kolone automobila koja se zaustavila na...

Biznis

Najniža plata u ovoj godini, kako je to utvrdila Vlada Federacije BiH, utvrđena je u iznosu od 543 KM.

BiH

Maša stranka, koja je sastavni dio vlasti u Tuzlanskom kantonu, zaprijetila je izlaskom iz aktuelnog saziva vlade ukoliko predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) ne...

Magazin

Pjevačica Jelena Karleuša je prijavila supruga Duška Tošića za nasilje u porodici, potvrđeno je za Nova.rs. Prema saznanjima Nova.rs, Duško je svojoj zakonitoj supruzi...