Povežite se sa nama

Vijesti

Najmoćnija žena Evrope, Angele Merkel: Iz prodavnice sama vuče kese, živi u iznajmljenom stanu

Objavljeno

-

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je nedvojbeno najmoćnija ličnost Evrope.

Njene odluke bitno utiču ne samo na život svakog Nijemca i Njemice, nego i na život svakog stanovnika Europske Unije,ali i zemalja koje nisu članice zajednice evropskih država.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja svoj privatni život veoma uspješno drži pod kontrolom – kako pre, tako i posle izbora –budi uvek iznova interesovanje javnosti, ne samo za ono što radi i kakve političke odluke donosi, već i o tome kakva je izvan očiju javnosti,kako živi, gdje kupuje, kuda putuje, gdje je upoznala prvog muža, ko je njen drugi muž, kakav ima stan…

“Čak ni ministar finansija Volfgang Šojble ne poznaje njen stan”, piše u aktuelnom broju njemački mjesečnik Vju (View) inavodi da na vratima na 4. spratu u Am Kupfergraben 6, na berlinskom “Ostrvu muzeja”, ‘stoji samo “Profesor Zauer”i da se od toga ne zna ništa više o iznajmljenom stanu u kojem žive Merkelova i njen muž, profesor kvantne hemije.

Za Merkelovu kaže se da je gleda cijeli svijet, a da ona, ipak, uspijeva da živi “jedan skoro normalan život”.

“Ona tu sakuplja snagu, sluša glasnu klasičnu muziku, rado stoji pored šporeta i kuha čorbu od baštenskog krompira.Tu rijetko prima goste. Onoga, ko želi da slika njenu kuću, brandenburška policija ljubazno, ali odlučno zamolida pred njihovim očima unište sliku”, piše ovaj magazin.

Za nju se, takođe, kaže da nerado telefonira, ali da veoma strastveno piše SMS poruke,koje u međuvremenu može skoro “na slijepo” da kuca.

Kada je riječ o Merkelovoj i njenim odmorima, ona je poznata i po tome što se odmara na isti način kao i milioni Njemacai što ne ide na skupe jahte bogataša koji bi je rado ugostili, niti u ekskluzivne vile, a jedan dio tajne njenog uspjeha, kako smatrajueksperti za marketing je, zapravo, i u radoznalosti ljudi.

Merkelova važi za osobu koja svoj privatni život dobro čuva, ali se ponekad, pažljivo i strateški, “malo odškrinu vrata” i onda Njemcii svijet saznaju o njenom stilu vladanja, kuhanju, mužu, ali i o muškarcima.

“Lijepe oči”, kratko je, sa samo dvije riječi, u prošloj kampanji govorila Merkelova na jednoj tribini časopisa Bunte na pitanje šta muškarce čini atraktivnim i “priznala” da neke stvari muškarci, jednostavno, rade bolje – na primjer, bolje cjepaju drva.

Njemci ne vide Merkelovu samo kao političara i fizičara, već takođe i kao suprugu, pomalo baku i domaćicu, koja iz prodavnicezna sama da vuče kese, čiji se muž, recimo, rijetko žali na njene kulinarske vještine – na čorbu od krompira ili rolnice.

“Moj muž se rijetko žali… jedino na kolačima je za njega uvijek malo preliva… On je, jednostavno, sin poslastičara…”,ispričala je Merkelova jednom svojim biračima o svom mužu, Zaueru, rođenom 1949. godine u mjestu koje Lužički Srbi zovu Hoznja,čiji sinovi iz prvog braka već imaju svoju djecu, sa kojima Merkelova zna da provodi odmore,i poslije kojih joj skoro uvijek raste popularnost.

 

Oglašavanje

Vijesti

Lječilištu Reumal prijeti zatvaranje, bez posla ostaje 400 radnika

Objavljeno

-

Od

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica bit će održana u petak, u 10 sati, u sali Općine Fojnica, sa jednom tačkom dnevnog reda: “Aktuelno stanje Lječilišta „Reumal“ – ugroženost nastavka poslovanja uslijed izvršnih postupaka po tužbama radnika i smanjenog obima poslovanja izazvanog pandemijom COVID-19.

Lječilište Reumal Fojnica je ustanova za medicinsku rehabilitaciju i rekreaciju koja godišnje ostvari 150 hiljada noćenja, te kao takva predstavlja brend po kojem je Fojnica poznata u BiH i okruženju.

Osim toga, Lječilište Reumal zapošljava oko 400 radnika koji svojim radom prehranjuju porodice.

“Međutim, nagomilani finansijski problemi, pojava pandemije koronavirusa, tužba dijela radnika i nedovoljna briga vlasti, doveli su ovaj privredni subjekt pred zatvaranje, a samim tim i 400 radnika moglo bi ostalo bez posla”, navodi se u najavi vanredne sjednice Općinskog vijeća.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Panonika će u petak zvanično završiti ljetnu sezonu

Objavljeno

-

Od

Obzirom na vremensku prognozu sa naglim vremenskim promjenama za predstojeći vikend, niske jutarnje i dnevne temperature, odlukom Uprave JKP Pannonica doo Tuzla, kompleks slanih jezera Panonika će u petak, 25.septembra 2020.godine zvanično završiti ovogodišnju ljetnu sezonu. Kompleks Panonskih jezera je od subote otvoren svaki dan za slobodan ulaz, šetnje i rekreaciju u periodu od 7 do 19 sati, ali ne i za kupanje, obzirom da će biti završeno održavanje i filtriranje jezerske vode u punim kapacitetima. Radno vrijeme dječijeg zabavnog parka „Vrtić“ je od 10 do 18 sati, sa ulazom na Istočnu kapiju kompleksa sa parkinga kod benzinske stanice INA.

Ovogodišnje ljetna sezona je realizovana u teškim uslovima primjene svih mjera protiv širenja virusa Covid19, kao što su smanjenje kapaciteta prijema gostiju kompleksa za 60 posto, osiguranje provođenja mjere sigurnosnog razmaka sa redarskom službom, neprekidna dezinfekcija hlorom slane vode i stalne dnevne dezinfekcije jezerskih plaža, plažnog i ugostiteljskog mobilijara.

˝Sav naš rad je bio usmjeren na želju da se dolaskom na Panoniku, nakon dužeg vremena provedenog u karantinu tokom prvog talasa pandemije virusa Covid19, gosti sigurno i ugodno osjećaju, da se riješe stresova u slanoj ljekovitoj toploj vodi i da se odmore uz primjenu svih preventivnih mjera koje su obezbijeđene na kompleksu Panonskih jezera. Isto tako, naš glavni cilj je bio da sačuvamo našu djelatnost za budući rad, zadržavanje postojećih radnih mjesta i zapošljavanje značajnog broja sezonskih radnika, zadržavanje svih visokih standarda boravka naših gostiju na kompleksu slanih jezera i brenda grada Tuzle kao jednog od najznačajnijih turističkih odredišta BiH, saopšteno je iz Uprave JKP Pannonica doo Tuzla.JKP Pannonica doo Tuzla se zahvaljuje svim svojim gostima, građanima Tuzle i gostima koji su i ove ljetne sezone u značajnom broju posjetili Tuzlu i kompleks Panonskih jezera dolazeći iz cijele BiH ali i susjednih zemalja (Srbija, Hrvatska), dajući na taj način vjeru u budućnost daljeg razvoja turizma kao značajne privredne grane u razvoju grada Tuzla, TK i BiH. Pozivamo građane da dio svog slobodnog vrijeme provedu i ove jeseni u šetnji i rekreaciji velikom gradskom pješačkom zonom grada Tuzla čiji je sastavni dio i kompleks Panonskih jezera sa svojim stazama projekta „Panonika-Zdravo srce Tuzle“, poručili su iz JKP Pannonica doo Tuzla.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije