fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Najavljena žalba na rješenje o odbijanju optužnice za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

Jošanica. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su potvrdili da je doneseno rješenje kojim se odbija optužnica podignuta protiv osumnjičenih Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobe, Ševke Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafe Poljo, Envera Kustura, Muhameda Liske, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nale. Optužnica protiv njih, kako stoji u odgovoru Suda BiH, podignuta je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, organizovanja grupe ljudi i podstrekavanja na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti, te povrede zakona ili običaja rata.

Ipak, iz Suda dodaju da ovo rješenje nije pravosnažno.

“U konkretnom slučaju se radi o kratkim rokovima za eventualno ulaganje žalbe i donošenje odluke”, kazali su iz Suda.

Iz Tužilaštva BiH su za Detektor potvrdili da će u zakonskom roku uložiti žalbu na ovo rješenje, jer se ne slažu s navodima iz obrazloženja odluke.

“Sud ovakvu odluku obrazlaže stavom da su navedena mjesta bila legitiman vojni cilj. Tužiteljstvo BiH se ne slaže jer je optužnicom obuhvaćeno ubojstvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, malodobne osobe, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi”, dodali su iz Državnog tužilaštva.

Naveli su i da to nikako ne mogu biti legitimni vojni ciljevi, te da je to stav i stručnog vještaka.

Ova je optužnica već jednom, krajem augusta, vraćena na doradu, o čemu je Detektor ranije pisao.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je podignuta optužnica protiv 13 osoba za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Pored zločina u Jošanici, Tužilaštvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana štaba Teritorijalne odbrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići na području Višegrada, počinjene u augustu 1992. godine.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na području Goražda i Rudog počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Ferid Buljubašić se, prema istom saopćenju, kao komandant i nadređena osoba, dodatno tereti za ratne zločine počinjene u februaru 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča.


Post Views: 1

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...