fbpx
BiH

Najavljen naučni skup o ulozi i značaju imama u procesu povratka

Drugi od četiri naučna skupa u organizaciji Udruženja Ilmije Islamske zajednice u BiH, koji će sutra biti održan u Bosanskoj Kostajnici, najavljen je na konferenciji za medije održanoj u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Naučni skup pod nazivom “Uloga i značaj imama u procesu povratka“, teme i predavače na sutrašnjim panelima predstavili su mr. Haris ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Bihać, dr. Elvir Duranović iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Edin Spahić, sekretar Udruženja Ilmije i Omer ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru.

Cilj ovih naučnih skupova je, kako je rečeno, valorizacija rada i truda imama na putu davanja podrške svom narodu.

-Imami su važan faktor u društvu, ljudi koji sa svojim narodom dijele dobro i zlo, utičući njihovo poimanje realnosti, ne samo vjere, nego života i svijeta kao takvog. O imamima se i njihovim zaslugama u bilo kojem segmentu društva, slabo ili malo govori. Skoro da nema nijedne publikacije koja ističe ili govori o nekom od segmenata naše uleme, osim onoga što ona sama o sebi govori. Dakle, još uvijek nemamo publikaciju koja bi na jedan naučan način osvijetlila značaj imama u odbrani BiH – istakao je dr. Duranović.

Ovi naučni skupovi koje organizuje Udruženje Ilmija u saradnji sa muftijstvima zapravo je otvaranje te stranice valoriziranja i kritičkog promišljanja i procjenjivanja uloge imama u procesu povratka. Neki od njih su umrli, ali još uvijek postoje živi svjedoci koji mogu da govore o svemu onome s čime su se imami, ali i prvi bošnjački povratnici na okupirane teritorije i one oslobođene, suočavali u tom procesu.

-Imami su zajedno sa povratnicima udarili temelje povratka, a vratiti se na svoje ne znači samo fizički biti prisutan u svojoj kući, nego vratiti sve ono što te kao čovjeka čini slobodnim – svoju misao, svoju riječ i slobodno kretanje u gradu u kojem si nekada živio. Sve to nosi određeni rizik po vlastitu sigurnost i sigurnost porodice, ali istovremeno je to i pozitivan impuls da se stvari krenu popravljati u tom pogledu – kazao je imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić.

Intencija Udruženja Ilmije jeste da govore o imamima i žrtvi koju su podnijeli, a ona je bila velika.Naredne sedmice je planirano da se ovakav skup održi u Srebrenici, a tokom februara u Sarajevu.

Izvor

Oznake: BiH

Vezani članci

Vijesti