fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Najavljen najbolji ZEPS do sada: Šibonjić, Mehmedović, Ibrić i Uvak pozvali kompanije iz zemlje i svijeta da učestvuju u privrednom događaju godine

Održana prva službena Press konferencija Generalnog BH sajma ZEPS 2024

 U Zenici je danas održana prva službena Press konferencija Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Tom prilikom novinarima su se obratili Samir Šibonjić ministar privrede Zeničko – Dobojskog kantona, Amra Mehmedić pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Abdurrahman Uvak predsjednik Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD), Sanel Ibrić menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024, te Samra Duraković – Gluhić menadžerica marketinga i prodaje, i predstavnica kompanije TAPAS d.o.o., vlasnika licence Generalnog BH sajma ZEPS 2024.

Svi oni istakli su da se radi o privrednom događaju godine, uputivši poziv kompanijama iz zemlje i svijeta, a posebno regije Zapadnog Balkana, da učestvuju na sajmu ZEPS 2024. koji će, sigurni su, biti najbolje organiziran do sada.

Menadžerica marketinga i prodaje Samra Duraković – Gluhić iznijela je na početku nekoliko podataka, kazavši da je ukupni sajamski prostor ove godine 20.000 m2, te da je u 30 godina postojanja Sajam do sada okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u Bosni i Hercegovini.

 Predjsednik Tursko-bosanskoghercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD)  Abdurrahman Uvak istakao je da će ova godina biti upamćena po povratku ZEPS-a. „Želimo da ovaj sajam bude kao nekada i iz tog razloga država Turska i Istanbulska privredna komora su snažan partner Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Posebno pozivamo biznismene iz Republike Turske koji direktno posluju u Bosni i Hercegovini da prepoznaju svoj interes i učestvuju na ovom Sajmu“, kazao je Uvak.

Ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona Samir Šibonjić kazao je da je Ministarstvo privrede od javljanja same ideje ponovnog pokretanja Generalnog BH sajma ZEPS 2024 uzelo aktivno učešće u organizaciji. „Trudimo se maksimalno da ova ideja povratka ZEPS-a na tržište Bosne i Hercegovine prođe u najboljem redu. Koristim priliku da u ime Vlade i Ministarstva privrede Zeničko – dobojskog kantona pozovem sve naše privrednike da uzmu aktivno učešće u Sajmu, da predstavimo našu privredu na nivou na kojem ona to zaslužuje. Ovogodišnji ZEPS je nagovještaj boljih dana za našu privredu, on je jedan od simbola Grada Zenice, Zeničko – dobojskog kantona a i zasigurno i Bosne i Hercegovine. Raduje me i podrška Grada Zenica. Zenica je mjesto gdje mi proslavljamo pobjede naše reprezentacije i mislim da će u oktobru ove godine Bosna i Hercegovina proslaviti pobjedu privrede. Zahvaljujem se Istanbulskoj privrednoj komori kao najvećoj komori na svijetu koja je potvrdila svoje učešće na ovogodišnjem ZEPS-u. Zahvaljujem se svim privrednicima u Bosni i Hercegovini koji su jedva dočekali da se Sajam ponvno pokrene. Mislim da ne postoji u regiji Zapadnog Balkana sajam sa boljim brendom kao što je ZEPS. Drago mi je da su Ministrastvo koje predvodim i Vlada Zeničo – dobojsko kantona dio ovog, već sada možemo reći, privrednog događaja godine“, izjavio je ministar Šibonjić.

Pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić, obrativši se novinarima istakla je da će Grad Zenica dati svoj doprinos kroz prije svega ustupanje prostora, tj. sajamske površine na Kamberovića polju, kao i obezbjeđenje potrebnih dozvola i saglasnosti za postavljanje privremenih objekata i uređaja u okviru sajamskih manifestacija, odnosno obezbjeđenje prostornih pretpostavki za postavljanje sajamskih objekata i potrebne infrastrukture za organizaciju Sajma. „Važno je istaći da je Zenica ponovo domaćin domaćim i međunarodnim kompanijama, njihovim predstavnicima i mnogobrojnim gostima, i da smo veoma odlučni i posvećeni da Generalni BH sajam ZEPS 2024. Ponovo zablista punim sjajem. U tom smislu Grad Zenica upućuje iskrenu dobrodoščlicu svim učesnicima i gostima ovogodišnjeg ZEPS-a. Osjećajte se kao kod kuće, ostvarite vaše poslovne ciljeve i uživajte u ljepotama našeg grada. I na kraju, iskoristila bih priliku još jednom i pozvala sve zeničke kompanije i poduzetnike da uzmu učešće na ovogodišnjem ZEPS-u. Ovo je prilika da se svi oni predstave u najboljem svjetlu na najboljem mogućem mjestu najšriroj domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti“, kazala je Mehmedić.

Menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024 Sanel Ibrić se na početku obraćanja zahvalio svima koji su do sada doprinijeli organizaciji Sajma. „Želim naglasiti da se osjeti jedan novi elan, nova i pozitivna energija i jednistvo u naporima da se ovaj put priredi ZEPS najbolji do sada kao vrhunski i najvažniji privredni događaj. ZEPS ove godine nudi izvanredan sajamski sadržaj, sa velikim brojem domaćih i stranih kompanija, razmjenu iskustava i što je najvažnije platformu za uspostavu novih kontakata i poslova“, kazao je Ibrić.

On je ukratko naveo samo neke od najvažnijih aktivnosti koje su do sada provedene.

  • Dogovor sa Istanbulskom privrednom komorom, i ovdje dugujem zaista posebnu zahvalnost ministru Šibonjiću tj. Vladi ZDK. Ovo je zaista posebna vijest i moram istaći da mi do sada nismo imali ovakvu situaciju da nam jedna ovako bitna i velika privredna komora najavi svoje učešće u ovako ranoj fazi organizacije Sajma.
  • Također bih istakao doprinos Grada Zenica, koji nam je izašao u susret i stavio svoje resurse na raspolaganje, kako bi Zenica bila i ovaj put izvanredan domaćin najvećem sajmu u Bosni i Hercegovini, ne samo najvećem već i sa najdužom tradicijom.
  • Isto tako, istakao bih da smo preko Ministarstva vanjskih poslova pokrenuli jednu vrlo široku diplomatsku aktivnost, i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Naime, neke od zemalja poptu Libije i Rumunije su već izrazile poseban intreres za predstavljanje svojih privrednih potencijala na Zepsu, a o čemu će biti govora u vremenu koje je pred nama.
  • Podršku smo dobili i od Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH, i o tome će u idućem periodu biti također više govora.
  • Obišli smo neke sajmove u Banja Luci, Mostaru, Zagrebu i Beogradu, predstavili Zeps i svi su izrazili podršku našem Generalnom BH sajmu i najavili dolazak.
  • Trenutno imamo blizu 50% popunjenost kapaciteta tri mjeseca prije početka sajma. 200 kompanija se već prijavilo za učešće na Sajmu. Tako da bih iskoristio prilku i još jednom pozvao kompanije da na vrijeme rezerviraju svoje štandove i ne propuste iz nekog razloga učešće na Zepsu, jer kako stvari stoje, ovo će biti najbolji Zeps do sada. Jer, svako ko bude dijelom Zepsa bit će dijelom ovog privrednog događaja godine u Bosni i Hercegovini.
  • Želim također kazati da su pred nama važni dogovori sa zemljom partnerom, kao i sa institucijama koje su već izrazile interes i želju da budu dijelom ove izvanredne priče.“

„S obzirom na sve što smo do sada postigli, možemo sa sigurnošću reći da će ovogodišnji Generalni BH sajam ZEPS 2024 na svoj 30-togodišnji jubilej biti najbolji do sada. Na kraju, želio bih istaći jednu važnu stvar i jedan dojam koji smo stekli do sada radeći ovaj posao organizacije sajma ZEPS 2024. Obavili smo jako puno razgovora sa predstavnicima institucija ove države na svim nivoima, bili smo zajedno sa liderima naših najboljih kompanija, bili smo sa ambasadorima prijateljskih zemlja, sa čelnicima najveće privredne komore na svijetu, sa kolegama iz Hrvatske i Srbije, bili smo sa svima koji nešto znače u svijetu privrede i politike, i naš dojam je da ZEPS UJEDINJUJE! Zeps je integrativni faktor, događaj koji spaja. Događaj koji se ne propušta!“, istakao je na kraju obraćanja medijima Sanel Ibrić menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024.

 

 

 

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...