fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Nagrađen trud i uspjeh 50 srednjoškolaca romske i drugih nacionalnih manjina – NEON Televizija

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora za 50 stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina.
Da se ne radi samo o finanasijskoj podršci za učenike i njihove roditelje nego i svojevrsnom mehanizmu njihove integracije u društvo, naglasio je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

„Onaj ko pohađa srednje obrazovanje ima priliku da dobije kompetencije kojima će moći aktivno da učestvuje na tržištu rada, na taj način da dobije posao i da u potpunosti bude integrisan u naše društvo. Tako da ova stipendija ima efekat potpune integracije Roma i drugih nacionalnih manjina u naše društvo.
Riječ je o 50 učenika koji će dobiti stipendije od 1000 KM a među njima je 47 Roma, jedan Makedonac i dva Albanca“, kazao je ministar Omerović.
Stipendija učenici 3. razreda Medicinske škole u Tuzli Adeli Petrović, prema njenim riječima, pruža samostalnost te osjećaj podrške i potpore.

„Osnovnu školu sam završila kao učenik generacije. Bila sam 5,0 čitavih 9 godina. Školovanje sam nastavila u Srednjoj medicinskoj školi, odlična sam učenica. Naravno bilo je i tu i uspona i padova ali uvijek sve ove nevladine organizacije, posebno „Euro Rom“ nekako nas podstiču i pomažu da se trudimo
i uspijemo. Naravno, uvijek ćemo biti nagrađeni za taj uspjeh i pružaju nam potporu da budemo najbolji što možemo da budemo“, kazala je stipendistica Petrović.
Saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja TK Mehmed Mujić naglasio je da je ostvaren njegov san i višegodišnja borba za povećanje broja djece u obrazovnom procesu.
„Tuzlanski kanton prednjači u FBiH kada je u pitanju stipendiranje nadarene djece romske nacionalnosti i veoma sam na tome zahvalan Vladi TK i resornom ministru Omeroviću“, kazao je saradnik Mujić.
Ministarstvo obrazovanja i nauke TK ima kontinuitet u nagrađivanju nadarenih učenika u svim oblastima. Sve je više romske djece uključene u nastavni proces i to je, prema riječima ministra Omerovića, rezultat mjera javne politike koje provodi Vlada TK.

„Jedna od njih je donošenje nastavnog plana i programa za romski jezik, koji smo prvi u BiH donijeli. Uskoro ćemo dati i prve saglasnosti i od sljedeće školske godine će u nekoliko osnovnih škola biti izučavan romski jezik. Također veći je i broj učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole, a
između ostalog tome doprinose i stipendije ali i druga podrška koju mi pružamo.“

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...