fbpx
Biznis

Naftni gigant se povlači iz maloprodajne mreže u Evropi

Britansko-holandski naftni div Shell objavio je da se povlači iz maloprodaje energenata u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Holandiji zbog slabe zarade, očekujući dogovor s potencijalnim kupcima u narednim mjesecima.

Nedugo nakon preuzimanja kormila u Shellu, izvršni direktor Wael Sawan pokrenuo je u januaru stratešku analizu maloprodajnog poslovanja u Evropi, navodeći kao razlog “teške tržišne uslove”.

“Ta je analiza sada završena, a rezultat je naš plan povlačenja iz tih poslova. Proces prodaje već je u toku, s namjerom postizanja dogovora s potencijalnim kupcem u idućim mjesecima”, objavio je Shell, prenosi AlJazeera Balkans.

Veleprodajni poslovi neće biti dio prodaje

Veleprodajni poslovi prodaje energenata kompanijama i snabdievanje malih i srednjih kompanija pod brendom Shell Energy, te maloprodaja energenata za domaćinstva na lokacijama izvan Evrope neće biti dio potencijalne prodaje, dodao je Shell.

Reuters je prošlog mjeseca objavio da su interes za preuzimanje Shellovog maloprodajnog poslovanja u Velikoj Britaniji pokazala tri najveća britanska dobavljača električne energije.

 

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima