Povežite se sa nama

Vijesti

Načelnik Kalesije posjetio Udruženja „Ženo, majko, sestro“ i „Nijemi krik“

Objavljeno

-

Općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem posjetio udruženja koja okupljaju žene oboljele i liječene od karcinoma i drugih malignih oboljenja „Ženo, majko, sestro“ i „Nijemi krik“ gdje se sastao sa članicama i predsjednicama Nasihom Pjanić i Senadom Aščić.

Tom prilikom, općinski načelnik je za rad ovih udruženja uručio po 500 KM.

Ove žene su naše heroine i one svakodnevno vode utakmice i bitke protiv nevidljivog neprijatelja i drago mi je da pobjeđuju, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Također, prilikom posjete pomenutim udruženjima, načelnik je obećao da će uvijek pomagati rad istih te je pozvao i druge institucije da daju podršku u radu posebno kada su u pitanju edukacije i predavanja na temu „karcionom“ i druge bolesti koje napadaju sve više mlađih osoba, posebno žena.

Ovo nije prvi put da općinski načelnik dolazi nam u posjetu i svaki put nas obraduje sa poklonom, ovaj put je to novčana podrška i zaista mu se moram zahvaliti posebno jer je i prije nekoliko sedmica također izdvojio novac da nabavimo maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju u borbi protiv koronavirusa, rekla je Nasiha Pjanić predsjednica Udruženja „Ženo, majko, sestro“.

Riječi zahvalnosti imala je i Senada Aščić predsjednica Udruženja „Nijemi krik“ Kalesija istakavši da je ovo udruženje do sada uvijek imalo podršku načelnika te se nada da će ona biti nastavljena i u narednim godinama.

Načelnik Sead Džafić i prije nego što je postao načelnik pomagao je naš rad, čak nam je bez naknade ustupio i svoj poslovni prostor u kojem i danas boravimo i gdje se žene okupljaju i pomažu jedna drugoj, istakla je Aščić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Austrijska kompanija ASTA Energy otvara fabriku u Cazinu

Objavljeno

-

Od

ASTA Energy Transmission Components GmbH uskoro otvara fabriku Cazinu, saznaje Akta.ba.

Kako je za naš portal potvrdio Hamdija Ljubijankić, savjetnik gradonačelnika grada Cazina, austrijska kompanija kupuje zemljište u Poslovnoj zoni Ratkovac blizu 50.000 m², gdje je u planu izgradnja proizvodnog objekta sa administrativnim dijelom od cca 20.000 m² u narednih 3-5 godina.

Riječ je o ukupnoj investiciji u ovoj fazi od oko 23 miliona KM, dok je ukupan planiran broj zaposlenih cca 200.

“Ono što je bitno napomenuti da će ASTA Bosnia doo pokrenuti dio proizvodnje već početkom naredne godine u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini Poslovne zone. Kompanija se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike”, navodi Ljubijankić.

Inače, Poslovna zona Ratkovac je tek od prošle godine stavljena na raspolaganje investitorima, jer se godinama  radilo na otkupu zemljišta od fizičkih lica, te rješavala neophodna infrastruktura.

“Pored ovog imamo i prvog investitora iz Njemačke koji je prošle godine u aprilu kupio 6500 m² i i decembru počeo sa proizvodnjom pločastog namještaja u objektu od 3400 m². Isti investitor je u proceduri kupovine dodatnih parcela za proširenje proizvodnih kapaciteta”, napominje Ljubijankić.

Pored relativno povoljne cijene zemljišta od cca 6 eura/m2 Općina Cazin nudi niz pogodnosti kako domaćim tako i inostranim investitorima.

Prema riječima našeg sagovornika, investitori su oslobođeni 100 posto od svih gradskih administrativnih taksi u postupku pribavljanja potrebnih odobrenja.

“Također, oslobođeni 100% od plaćanja priključaka na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, od plaćanja naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, od plaćanja troškova komunalne takse na istaknutu firmu za prve 3 godine,  zatim 50% od plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta i od plaćanja naknade po osnovu prirodnih pogodnosti (rente), te ulaganje bez posebnih ograničenja na veličinu investicije, broj zaposlenih i slično”, zaključuje savjetnik načelnika.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja godine moguć izvoz konzumnih jaja na EU tržište

Objavljeno

-

Od

Dosadašnje aktivnosti učinjene ka ispunjenju toga cilja analizirali su u petak ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva FBiH.

“Ova tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima će u roku ispuniti neophodne obaveze da bi bio realizovan ovaj cilj”, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nakon sastanka.

Osim toga, na sastanku su definisani i koraci za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo što je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjen revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti da bi ovaj proces mogao biti sproveden u 2023. godini.

“Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je razmatrano i pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH te da je dogovoreno da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta. Zadovoljstvo zbog učinjenih koraka ka otvaranju novih tržišta ne skrivaju ni poljoprivrednici.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić kaže da su težnje živinara i proizvođača konzumnih jaja konačno urodile plodom.

“Za pohvalu je angažman resornih ministarstava na ispunjavanju uslova da bi konzumna jaja iz naših pogona krenula u EU. Očekujemo da će uz zalaganje nadležnih svi uslovi do decembra biti ispunjeni te da ćemo tada obavijestiti Brisel da smo spremni i za plasman konzumnih jaja”, rekao je Miličić, koji je i direktor firme iz Donjeg Žabara, koja je do sada u Hrvatsku izvezla pet miliona komada jaja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da bi plasman crvenog mesa u EU bio veliki iskorak za domaće proizvođače.

“Otvaranje novih tržišta je oduvijek kamen spoticanja. U izlasku na evropsko tržište vidimo veliku šansu za povećanje proizvodnje i prerade mesa”, rekao je Mitrović.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije