fbpx
Biznis

Na Wall Streetu oprez, u fokusu pregovori o zaduživanju

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok traju pregovori demokrata i republikanaca u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 33.286 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,02 posto, na 4.192 boda, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 12.720 bodova.

U ponedjeljak su demokrati i republikanci nastavili pregovore o povećanju državnog zaduživanja, kako bi se izbjegli poremećaji u financiranju rada saveznih institucija.

Ali, zasad nema značajnijih pomaka, premda su još prošle sedmice obje strane poručivale kako je dogovor blizu.

Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje financiranja do krajnjeg roka – 1. juna.

„Ulagači procjenjuju da postoji 60 naprema 40 posto izgleda da će se dogovor postići na vrijeme. A dogovor može jednostavno biti i odgoda rješavanja problema do rujna, kada će se raspravljati o proračunu”, objašnjava Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Većina analitičara procjenjuje da Fed u junu neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

Ali, dužnosnici Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

Jučer je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da će središnja banka možda trebati do kraja godine povećati kamate za još 0,50 postotnih bodova.

I na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.770 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,32 posto, na 16.223 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.478 bodova.

 

(Biznis.rs/HINA)

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima