fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Na samo par kilometara od BiH gradi se “turističko čudo”

Nakon što je Općinsko vijeće 21. maja usvojilo odluku o izmjenama Urbanističkog plana uređenja “Kupari I”, otvoren je put za iduću fazu projekta Kupari Dubrovnik Resort – ishođenje lokacijske dozvole.

Arhitektonski studio 3LHD na svojim je mrežnim stranicama predstavio izgled budućeg resorta, izvještava Župski portal.

Studio 3LHD prikazao je budući turistički resort na mjestu ruševnog kompleksa bivše Vojne ustanove Kupari. Investitor projekta je firma HPL iz Singapura, a hrvatski mediji ovaj projekt su prozvali “turističkim čudom”.

Za nas je zanimljivo zbog činjenice da se Kupari nalaze na samo par kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Resort će biti smješten šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada i uključivat će rekonstrukciju pet historijskih hotela u jedinstveni turistički kompleks s oko 400 kreveta.

– Projekt rekonstrukcije će maksimalno iskoristiti lokaciju postojećih građevina kako bi osigurao pogled na plažu i more te zadivljujuću pozadinu hrvatske obale. Resort će zbog smještaja u prirodnoj dolini okruženoj dramatičnim padinama, koje će ostati netaknute, gostima pružiti privatnost i osjećaj zaštićenosti.

Postojeće hotelske strukture u podnožjima padine s obje strane parcele bit će renovirane prema visokim standardima, s hotelom od pet zvjezdica s jedne strane te 32 apartmana i četiri vile s druge strane. Zeleni krovovi i velike staklene plohe na fasadama će omogućiti da se smještajne jedinice potpuno uklope u prirodni okoliš – navodi se na mrežnim stranicama Studia 3LHD.

– Centralno smješten Hotel Grand bit će obnovljen kao središnji dio kompleksa sa spa sadržajima, specijalnim restoranom i banketnom dvoranom. Servisni prostori i back of house sadržaji smještaju se u postojeće objekte na stražnjoj strani parcele kako bi ostale odvojene od srca kompleksa.

Svi gosti će imati pristup plaži, kao i nizu bazena sa sunčalištima, kabinskim kućicama pored bazena, zonama za vodene sportove i paviljonima za hranu i piće. Obnovljeni jedriličarski klub/restoran bit će fokalna točka nove marine definirane novom pristanišnom strukturom, izgrađenom kako bi zaštitila i smjestila velike i male brodove.

Šetnica uz obalu iznad razine plaže omogućit će gostima jednostavan pristup sadržajima kompleksa. Obilje odraslog zelenila pružit će osjećaj trajnosti i povezanosti s prirodom. Planovima je predviđeno da se postojeće drveće sačuva i stvore raznoliki vrtovi unutar resorta – stoji na mrežnim stranicama studija.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...