fbpx
Biznis

Na Međunarodnoj konferenciji logistike u BiH učestvovalo više od 250 eksperata i predstavnika kompanija

„U segmentu funkcioniranja lanaca isporuke dešavaju se ubrzane promjene, koje su izazov za svakog privrednika i naša je dužnost da im pružimo podršku u prilagođavanju standardima poslovanja međunarodnih tržišta. Već 15 godina realiziramo Fiata školu špedicije, kroz koju je educirano 500 polaznika, a od ove godine u saradnji sa Međunarodnom unijom cestovnih prijevoznika realiziramo i osposobljavanje profesionalnih vozača za međunarodni cestovi prijevoz tereta i putnika,“ rekao je tokom otvaranja konferencije potpredsjednik VTK /STK BiH Ahmet Egrlić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da BiH nije uradila sve što je potrebno da bi omogućila rast logističkom transportnom sektoru. „Kada dovršimo putne i željezniče koridore i omogućimo lukama Brčko i Ploče da se potpuno oslone na našu infrastrukturu, tek tada možemo govoriti i o tome da BiH postaje relevatna i da Tuzla postaje najveći logistički centar u ovom dijelu Evrope,“ rekao je Forto.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara je rekao da podržava održavanje koferencije o logistici, jer tu djelatnost smatra izuzetno važnom za funkcioniranje svake države, a posebno za funkcioniranje privrede i ostvarivanja potreba svakog stanovnika Bosne i Hercegovine.

Prof. dr.sc. Milorad Kilibarda sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu istakao je da je potrebno da Bosna i Hercegovina jača logističke kapacitete, koji su preduvjet za efikasno uključivanje u regionalne, evropske i globalne lance snabdevanja i logističke mreže.

Na konferenciji je na stručnim panel diskusijama razgovarano o sljedećim temama: logistika u cestovnom transportu, logistika transportnih terminala, pomorska i lučka transportna logistika, multimodalni transport i logistika transportnih terminala, logistika u željezničkom i zračnom transportu te proizvodna i skladišna logistika.

Biznis.ba

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima