fbpx
Biznis

Na Aerodromu Mostar 85 posto veći promet nego lani u istom periodu

Aerodrom Mostar je tokom maja ove godine zabilježio promet od 1.320 putnika, što je poredeći sa 189 putnika u maju prošle godine povećanje prometa za više od 85 posto, kažu zvanični podaci mostarskog aerodroma.

Iznoseći podatke o poslovanju također je navedeno kako je Aerodrom Mostar imao 70 operacija tokom maja ove godine, od čega je 60 na redovitim letovima, osam letova generalne avijacije i dva vojna leta, dok je u istom mjesecu prošle godine zabilježio sveukupno 26 operacija.

“Od početka 2023. godine Mostar je zabilježio 2775 putnika i 138 operacija”, podatak je mostarskog aerodroma čije rukovodstvo pregovara sa tri niskotarifne aviokompanije za uspostavu novih letova tokom naredne godine, kad se očekuje i puni zamah poslovanja.

Aerodrom Mostar je 3. maja ove godine uspostavio prvu redovnu cjelogodišnju avioliniju između Mostara i Zagreba, na kojoj tri puta sedmično leti avion Croatia Airlinesa tokom čitave godine i omogućava stanovnicima Hercegovine povezivanje sa evropskom mrežom letova.

Let između najvećeg hercegovačkog grada i glavnog grada susjedne Hrvatske višestruko značajnim su ocijenile i gradske vlasti Mostara, pa je Grad Mostar kao većinski vlasnik aerodroma tu liniju sufinansirao sa milion KM iz gradskog budžeta, te svim putnicima osigurao besplatan prijevoz autobusom između aerodroma i gradske zone Mostara.

Pored redovnih aviolinija za Zagreb, mostarski aerodrom je uveo i letovi za Italiju tako što je Aeroitalia ove godine pokrenula sezonske letove za Mostar iz Forlija, koji su u subotu, 3. juna upotpunjeni uvođenjem ljetnih letova Lumiwingsa iz Foggie.

(Biznis.ba)

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima