fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Muzej u Efesu proglašen najboljim na svijetu

Muzej Ephesus Experience (Doživljaj Efesa), smješten u drevnom gradu Efesu, osvojio je titulu Najboljeg muzeja na prestižnoj dodjeli nagrada Mondo-Dr Awards, jednoj od najprestižnijih nagrada u području tehnologije, dizajna i izlaganja.

Nagrade Mondo-Dr Awords pokrenute su kako bi se odalo priznanje najboljim instalacijama širom svijeta. S vremenom, nagrade su počele slaviti najbolje projekte i dostignuća u izložbenom i ugostiteljskom sektoru, s posebnim fokusom na dizajn prostora, iskustvo posjetitelja i tehničke instalacije.

Sedmo izdanje nagrada Mondo-Dr održano je 12. juna 2024. godine u Las Vegasu. Muzej Ephesus Experience proglašen je najboljim muzejom zahvaljujući ocjeni nezavisnog žirija.

Doživljaj Efesa: Putovanje kroz drevni grad

Muzej Ephesus Experience poziva posjetitelje na nezaboravno putovanje kroz ulice Efesa gdje će saznati više o životu u starim vremenima i otkriti tajne drevnog svijeta. Jedan je od prvih muzeja na svijetu koji kombinuje historijsko pripovijedanje s naprednom tehnologijom kako bi se stvorilo jedinstveno i privlačno iskustvo. Posjetiteljima omogućava da dožive svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umjetnost starog Efesa kroz “imerzivne” tehnologije koje ih uranjaju u bogato audio-vizualno iskustvo, oživljavajući priče koje predstavljaju.

Iza ovog projekta stoji DEM Museums, koji je okupio raznolik tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umjetnika, tehnoloških stručnjaka, historičara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija u Turskoj i širom svijeta.

Efes svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista i jedna je od najzanimljivijih destinacija na turskoj egejskoj obali. Bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena i od 2015. godine na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Efes postoji još od neolitskog doba, ali je svoju pravu slavu doživio pod Rimskim Carstvom kao glavni grad Male Azije. Kao drugi najvažniji grad Rimskog Carstva, Efes je rastao i napredovao. Njegovi stanovnici su uglavnom bili obrazovani i bogati, a zgrade su bile bogato ukrašene, oslikavajući interese i blagostanje svojih stanovnika. Efes je jedan od najbolje očuvanih drevnih gradova u mediteranskoj regiji i dom Hramu Artemide, jednom od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...