fbpx
Vijesti

MUP u službi moćnika: Ko se buni, dobije poziv za saslušanje

Stanovnici Sarajeva navečer kada legnu, ne znaju da li će ih ujutro dočekati bager ispod prozora. Sasvim opravdano strahuju od izgradnje koja je posljednjih godina procvjetala na svakom slobodnom centimetru gradskih površina. Iseljavaju se stari stanari preko noći, klizišta gutaju sve pred sobom, nestaje zelenih površina, parkova i šetnica, Sarajevo prednjači na ljestvici najzagađenijih gradova Evrope i svijeta, kvalitet života je došao do minimuma. I na kraju, onima koji sve to trpe, dolaze i pozivi iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a. Takav jedan poziv da dođu u prostorije MUP-a KS-a upućen je stanovnicima Ulice Emerika Bluma, iz Kovačića, koji su krajem prošle godine digli glas protiv izgradnje velikog stambeno-poslovnog objekta od 7.500 kvadratnih metara u obližnjoj Ljubljanskoj ulici.

Razlog za sumnju

Građani su se pobunili zato što strahuju da će njihova ionako ratom uništena imovina dodatno stradati, ali i zbog toga što smatraju da imaju razloga za sumnju u regularnost procedure izdavanja dozvola. Naime, prilikom izdavanja potrebnih dozvola nije stvarno, nego samo formalno ispoštovana procedura obavezne konsultacije vlasnika okolnih objekata. Niko ne poriče to da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju, ali stanari su opet zabrinuti. Zašto?

Građani su se pobunili zato što strahuju da će njihova ionako ratom uništena imovina dodatno stradati

Ovaj lokalitet (nekada se zvao Pišćivode) poznat je po podzemnim vodama, koje su već prije nekoliko godina pronašle put do njihovih podrumskih prostorija. Kako ne strahovati da će ih nova gradnja još više pokrenuti? Inače, zgrada o kojoj je riječ je za vrijeme rata bila na prvoj liniji i mnogi tvrde da je najoštećenija zgrada u Sarajevu. Njena polovina se nije mogla sanirati, nego je srušena do temelja i ponovo građena. O stanju u preostalom dijelu zgrade najbolje govori to da je jedan haustor gotovo isti kao što su ga stanari zatekli kada su se nakon reintegracije vratili u svoje naselje.

Međutim, Općina Novo Sarajevo nije nikad ozbiljno analizirala stanje i stupanj oštećenja ove zgrade koja je 1992. prepolovljena tako što su vojnici Vojske RS-a zakolutali bure puno dinamita kroz ranije razvaljene stanove. Ta je eksplozija znatno oslabila konstrukciju i prouzročila brojne pukotine na cijeloj strukturi objekta. Nije li stoga opravdana strepnja stanara da će ogromna građevinska jama u susjedstvu njima još više pogoršati uslove stanovanja?

Alarmantan je bio u tom smislu i nalaz ovlaštenog dimnjačara 5. novembra 2022, u kojem se kaže da je “prilikom pregleda dimovodnih kanala kamerom ustanovljeno da je došlo do razmaknuća stojnih elemenata u obimu od 0,5 do 2-3 centimetra”. Upravo zbog ovog nalaza i činjenice da su građani tražili da se ispita stanje sa dimnjacima i utvrdi mogući uticaj izgradnje novoga objekta na njih, pozvani su da se u strogo određenom terminu, pod prijetnjom novčane kazne ako to ne urade, jave u prostorije inspektorata MUP-a KS-a, a u predmetu “neispravnosti dimovodnog kanala na koji je priključen gasni bojler”. Građani se pitaju zar nisu na drugi način mogli biti informisani o načinu saniranja njihovih dimnjaka, a ne da idu u MUP, neki od njih u poznoj dobi prvi put u životu.

Zgrada je za vrijeme rata bila na prvoj liniji i mnogi tvrde da je najoštećenija u Sarajevu

Kako se pri tome ne sjetiti onog što se desilo nakon njihovih prvih upozorenja da je zgrada u kojoj žive dovoljno u ratu razdrmana, te da nova gradnja može biti i nova opasnost za gasne instalacije. Tada je inspektor rekao da će im ukoliko dimnjaci budu napukli, isključiti plin. Zašto? Jer su “prvi počeli”. Naravno da je dobro to što se sada i zvanično zna da su stanari bili u pravu kada su upozoravali na ozbiljna oštećenja u svojoj zgradi, ali šta sada? Kako otklanjati problem, ko će to finansirati, u pitanju su ogromni troškovi, ako inspektor, istina, nezvanično, tvrdi da su takvi dimnjaci posljedica loše izgradnje, odbijajući da je to posljedica ratne štete. On kaže da je po primitku izvještaja dimnjačara odmah mogao zatvoriti plin.

Instalacije

Tačno, ali pitaju se i to stanari zašto niko nije ispitao stanje svih instalacija u ovoj zgradi ranije makar nakon slučaja gušenja izduvnim gasovima, nego se sve ovo pokrenulo tek nakon što su se stanari pobunili protiv gradnje u susjedstvu.

– Ovo je klasični vid pritiska na građane koji su se usudili dići glas za nešto na što imaju pravo. Sad će smetati sve, ustakljeni balkoni, parkirana vozila jer se digao glas protiv “moćnika”. Ovi građani nisu neki zločesti ljudi kojima sve smeta. Sasvim opravdano traže da se preispitaju dozvole jer zgrada ovih gabarita će sasvim sigurno donijeti nesagledivu štetu. Nije se ozbiljno pristupilo ispitivanju tla i posljedica po okolne objekte. Zato ćemo uputiti prijedlog za obnovu postupka, rekla nam je Lejla Sijerčić, advokatica koja zastupa 28 stanara.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima