fbpx
Biznis

Mostarski div ‘Ferro Keš’ se vraća nakon požara

Firma Ferro Keš kod Mostara, koju je u ponedjeljak 11. septebra zahvatio veliki požar, u rekordnom roku osposobila je armirački pogon koji inače nosi 50 posto proizvodnje.

Što se tiče pogona armaturnih mreža i on će u vrlo kratkom vremenu biti pokrenut, saznaje Bljesak.info.

Hale su već pročišćene od posljedica požara, a pokrivanje krova počinje već u ponedjeljak. Istovremeno ide i nabavka energetskih kablova i sanacija strojeva za proizvodnju mreža.

Veliki požar izbio je u ponedjeljak oko 14 sati u pomoćnoj hali firme Ferro Keš smještene u krugu bivšeg poduzeća “Soko”, u mostarskom prigradskom naselju Rodoč. Kako je to utvrđeno tokom uviđaja, vatrena stihija je progutala hale tri poduzeća i napravila višemilionsku štetu.

Tom prigodom izgorjele su hale u kojima su se nalazila tri poduzeća i to ”Emcon” d.o.o. Mostar u kojem su izgorjele sve radne mašine i prateća elektroinstalacija, ”Ferro keš” d.o.o. Mostar u čijoj hali su izgorjeli strojevi EVG, GD-6 te poduzeće ”Premier Febeco” d.o.o. Mostar i P.J.P. Construct u čijoj hali su izgorjela 34 vozila.

U krugu navedenih poduzeća izgorjelo je oko 300 automobilskih pneumatika kao i sva oprema i alat te tri radne dizalice.

U trenutku izbijanja požara u mostarskoj firmi na poslu je bilo više od 100 ljudi, ali nasreću nitko nije bio ozlijeđen.

Sve raspoložive snage Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar satima su se borili s vatrenom stihijom, a u tome su im pomagali i radnici firmi. Požar su pod kontrolu stavili tek oko 18 sati, a na požarištu su dežurali do jutra.

Prema saznanjima BiznisInfo.ba, firma je prošle godine imala prihode od 132 miliona KM, i neto dobit od 6,5 miliona maraka.

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima