Connect with us

Vijesti

Mostarci Stanivukoviću otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta

Objavljeno

na

Zbog jučerašnjeg komentara na odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću organizatori tradicionalnih skokova sa Starog Mosta u Mostaru povukli ranije uručenu pozivnicu za sutrašnje dešavanje.

Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” je uputio Stanivukoviću dopis u kojem mu otkazuje pozivnicu za dolazak na ovu tradicionalnu manifestaciju u gradu na Neretvi.

“Poštovani gradonanačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455.tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. jula skokom bez aplauza ‘Mostari’ obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu”, stoji u dopisu koji je Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” uputio Stanovukoviću.Stanivuković je jučer nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kazao da je jedan strahovito loš potez.

“Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srspku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na istoriju, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazla se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je on.

Oglašavanje

Vijesti

Zapaljiva izjava Dodika: Ako ne bude povratka na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS-a

Objavljeno

na

Od

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da entitet Republika srpska “povuče saglasnost” sa ranije datih sporazuma o vojsci i indirektnim porezima, te da u roku od nekoliko mjeseci formira vojsku i zabrani rad Sudu i Tužilaštvu BiH na teritoriji RS-a.

“Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je naveo da u prvoj fazi Republika srpska treba da odbaci sve što su nametnuli visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

“Republika srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povući ćemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru RS-a i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS-a”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio svoje tvrdnje da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH “nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu”.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je “podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike srpske”.

“Pokušat ćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, zaključio je Dodik.

 

Klix

Nastavite čitati

Vijesti

Kalesija: Najavljeni novi protesti zbog povećanja vijećničkih paušala

Objavljeno

na

Od

Novi protesti ogorčenih građana Kalesije zbog povećanja paušala vijećnicima najavljeni su za oktobar.

Ovo je putem svog Facebook profila potvrdio vođa neformalne grupe građana koja organizira proteste – Sadik Osmanović.

 

Biće ovo treći po redu protesti građana Kalesije koji su izrevoltirani odlukom vijećnika da sebi povećaju paušal sa 350 KM na 650 KM i dnevnice sa 50 KM na 100 KM.

Tačan termin održavanja protesta biće poznat kada se zakaže naredna sjednica Općinskog vijeća. Osmanović je najavio da će se protesti održati u isto vrijeme kada se bude održavala naredna sjednica kao što je to trebalo biti i u četvrtak.

Podsjetimo, u četvrtak su u Kalesiji za 10 sati bili zakazani protesti građana, ali i sjednica OV. Međutim, zbog straha od susreta sa građanima vijećnici su odgodili početak sjednice za 12 sati te su na istoj odbili poništiti odluku o smanjenju paušala. Nakon završetka sjednice OV, grupa vijećnika je svoj “uspjeh” proslavila zajedničkim ručkom što je izazvalo dodatni revolt građana koji su poručili da neće odustati od protesta sve dok se ne poništi sramna odluka o povećanju paušala.

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije