Povežite se sa nama

Biznis

Molerima pune ruke posla

Objavljeno

-

Molere u Bosni i Hercegovini pandemija virusa korona nije stopirala u obavljanju posla, te oni imaju pune ruke posla i njihovi termini zauzeti su i za narednih nekoliko mjeseci.

Mnogi građani su boraveći kod kuće iskoristili ovaj period da uređuju svoje domove, pa su agnažovali molere, pridržavajući se mjera distance i nošenja maski.

U moleraju “Grga” iz Banjaluke kažu da su imali kratku pauzu zbog pandemije, ali da je posao krenuo već prije dvije nedjelje.

“Ljudi masovno zovu da radimo poslove. Konkretno, radimo po pozivu krečenje stubišta, stanova i ostalo. Mušterije nas zovu sada više nego inače, dogovaramo termine za određene dane i uglavnom te rokove i ispoštujemo”, kažu u moleraju “Grga”.

Ističu da su im unaprijed sedam dana uglavnom popunjeni svi termini, te kada oni prođu, pristižu drugi i tako redom do kraja sezone.

Kako su oni pojasnili, cijene moleraja se nisu mijenjale, ali cijena uglavnom zavisi od stanja zidova i da li se tu podrazumijevaju dodatni radovi, poput gletovanja, šmirglanja, struganja i slično.

“U početku je bilo problema sa nabavkom materijala, jer trgovine nisu mogle raditi, sada već rade radnje i sve se vraća u normalu. Pune su nam ruke posla i posao se otvara”, rekli su u banjalučkom moleraju “Grga”.

Elvis Javorovac, moler iz Sarajeva, kaže da nije primijetio tokom pandemije da mu je posao opao ili porastao, nego da se odvija istim intenzitetom kao i svake godine.

“Građani na termin čekaju u zavisnosti od sezone, u sezoni termin čekaju dva-tri mjeseca, a u zimskom periodu 10-15 dana. Ukoliko sada neko pozove, on tek za dva-tri mjeseca može doći na red”, kaže Javorovac za “Nezavisne”.

On kaže da na takvu situaciju nije uticala korona, već da je tako godinama.

“Cijene moleraja se nisu mijenjale, one zavise od toga šta se radi. Cijene za industriju su niže od cijena radova u kućama i stanovima. Jeftinije je raditi u građevini gdje uđeš i imaš 1.000 kvadrata, te je to druga priča. Takođe sve zavisi i od stanja zidova”, kaže Javorovac.

Moler Amer iz Sarajeva kaže da poslovi idu svojim tokom i da ima dva mjeseca unaprijed dogoverene termine.

“Teško da mogu sada uzeti novu mušteriju jer nam fali majstora i to je problem. A da je normalno stanje, bili bismo rezervisani čak pola godine unaprijed”, kaže Amer.

On kaže da su tokom pandemije imali tu sreću da rade sve vrijeme, međutim da to pojedine kolege i nisu mogle.

“Imam pet-šest momaka sa kojima radim završne radove u kompletu, rigips, fasade, unutarnje adaptacije i druge”, dodaje Amer.

Nevenka T. iz Banjaluke kaže da je prije dvije sedmice angažovala molere da joj okreče kuću i pomoćne objekte, koje je raščistila od nepotrebnih stvari tokom samoizolacije.

“Bilo je teško doći do molera, ali srećom znam ove koji su mi i ranije krečili, pa sam imala prioritet kao stalna mušterija”, kaže ona.

Oglašavanje

Biznis

Rama: Započinje proširenje i uređenje puta Ripci – Šćit vrijedno više od milijun maraka

Objavljeno

-

Od

Započinju radovi na proširenju i uređenju puta od Ripaca prema Šćitu.

Kako je već ranije i najavljeno početak radova je dogovoren za 1. lipnja 2020. godine. Prema potpisanom Ugovoru i kasnijim dogovorima početak radova za proširenje i uređenje puta od Ripaca prema Šćitu planiran je za 1. lipnja 2020. godine.

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević sa suradnicima i nadzorom u ponedjeljak je s izvođačima HP Investing d.o.o. Mostar i njihovim podizvođačima obišao teren te su uvedeni u posao. Radovi obuhvaćaju proširenje, uređenje puta i izgradnju nogostupa od Ripaca do kraja nasipa koji povezuje Ripce i Šćit.

Vrijednost radova je 1.175.336,81 KM, a rok izvršenja od današnjeg uvođenja u posao je 150 dana.

Investitor radova je općina Prozor-Rama.

”Put od Ripaca do kraja nasipa bit će proširen s nogostupom. Riješili smo većinu imovinsko-pravnih odnosa zbog proširenja puta. Nakon završetka ove prve faze odmah će se nastaviti uređenje puta do Šćita, samostana i Doma za starije i nemoćne”, kazao je načelnik općine Jozo Ivančević, javlja Ramski vijesnik.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Farmaceutski lider u regionu Hemofarm obilježava 60. rođendan

Objavljeno

-

Od

Hemofarm, vodeća farmaceutska kompanija u regionu, danas obilježava 60 godina konstantnog rasta, brojnih poslovnih uspjeha i stalnog obaranja sopstvenih rekorda. Od malog pogona koji je 1. juna 1960. nastao u Vršcu, Hemofarm je danas lider u regionu i kompanija koja posluje globalno, na tri kontinenta i u 36 zemalja u svijetu.

Na svojim počecima te 1960. Hemofarm je imao 30 radnika, a danas zapošljava oko 3.500 ljudi. Od Aminopirina, prvog lijeka koji se proizvodio u pogonima Hemofarma, preteče današnjeg Midola 100, do danas kada se u portfoliju ove kompanije nalazi oko 400 proizvoda u različitim formama i dozama, decenije rada posvećene su razvoju kvalitetnih, efikasnih i finansijski dostupnih lijekova.

Kompanija je iz godine u godinu unapređivala sopstveno poslovanje, a prošlu 2019. završila je čak sa trostrukim rekordom: u obimu proizvodnje (5,7 milijardi tableta i drugih formilijekovakoje su nastale u pogonima Hemofarma), u veličini proizvodnog portfolija i u prodaji. U ovoj jubilarnoj godiniočekuje noviproizvodnirekord od oko sedam milijardi tableta, kapsula i drugih formi.

Ponosan sam na činjenicu da je Hemofarm stalno napredovao, iz godine u godinu bio dodatno bolji i da u našoj poslovnoj istoriji nije bilo oscilacija ili padova, već samo novih rekorda. Naš uspjeh nastao je iz spoja domaće pameti i najmodernije njemačke tehnologije što je rezultiralo lijekovima koji su svjetskog kvaliteta. Pacijenti i zdravlje građana naš su prioritet i iz tog razloga smo razvili najširu paletu lijekova na ovim prostorima, a prevenciju bolesti stavili u fokus naših aktivnosti”, kaže povodom jubileja generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger i dodaje da se značaj ove kompanije ogleda u tome što doprinosi boljem zdravlju građana, ali i ekonomskom zdravlju zemlje.

Hemofarm je ne samo lider u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Osim pozicije br. 1 u ovim zemljama, Hemofarm Banjaluka i Hemomont u Podgorici prošle godine suostvarili i najveću proizvodnju od svog osnivanja. „Od 2003. kada je otvorena fabrika čvrstih formi u Banjaluci, Hemofarm je za vrlo kratko vreme prešao put do lidera na tržištu lijekova u BiH. Takođe, uspostavili smo jedinstven sistem kvaliteta na proizvodnim lokacijama Hemofarma u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, što je potvrda da razmjena znanja i dobrih praksi ne poznaje granice“, ističe generalni direktor Hemofarma.

Od 2006. godine Hemofarm je dioŠtada grupe, jedne od vodećih farmaceutskih kompanija u Evropi, koja je od tada do danas u modernizaciju pogona, opremu i nova postrojenja investirala više od 300 miliona eura.

Osim uspješnog poslovanja, važna odlika Hemofarma u prethodnih 60 godina bilo je kontinuirano pomaganje zajednici. Kompanija svake godine donira medicinsku opremu i lijkove bolnicama, dok obrazovne, kulturne i druge organizacije pomaže finansijski ili kroz stručnu podršku. Svoju pomoć drugima sprovodi i kroz Hemofarm fondaciju koja je do sada donirala pomoć i realizovala aktivnosti u vrijednosti od čak 13 miliona eura.

Za 10 godina duplirani i triplirani rezultati u proizvodnji

Samo tokom poslednjih 10 godina, Hemofarm je duplirao svoj obim proizvodnje u pakovanjima, a tri puta uvećao u broju tableta i u kompleksnosti. Primjera radi, 2010. godine u njegovim pogonima nastalo je 150 miliona pakovanja odnosno 2,3 milijarde tableta i drugih formi i 916 različitih proizvoda. Ovu godinu kompanija će završiti sa više od 300 miliona pakovanja, sedam milijardi tableta i drugih formi i više od 3.000 različitih proizvoda.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije