Mogu i bez Googlea: Huawei radi na svojoj verziji ‘Karata’

2

 

Googleove Karte su sveprisutni servis za navigaciju koji je i duboko prožet kroz praktično sve aplikacije koje danas koristimo, a uskoro bi trebale dobiti konkurenciju iz Huaweija.

Kineski div radi na vlastitim kartama, a njihova aplikacija zove se Map Kit. China Daily prenosi da bi je trebali predstaviti u listopadu. No, za razliku od Google Mapsa, ova nije direktno namijenjena za komercijalno korištenje i snalaženje običnih korisnika. Ovo bi trebao biti servis developerima koji će nove aplikacije graditi koristeći njihove kartografske mogućnosti.

Aplikacija bi trebala biti dostupna u 150 zemalja i regija te podržavati 40 jezika. Navodno bi trebala uključivati stvarne uvjete u prometu, sofisticiranu navigaciju i mapiranje pomoću proširene stvarnosti. Yandex (ruski pandan Googleu) i Booking.com navodno su već pristali koristiti njihove nove usluge.

– Naša aplikacija vrlo je sofisticiran navigacijski sustav u stvarnom vremenu. Recimo, ona će moći prepoznati i najsitnije detalje poput najmanjih promjena na prometnicama o čemu će odmah obavještavati korisnika. Također, Huawei Map Kit podržavat će i mapiranje proširene stvarnosti – izjavio je Zhang Pingan, predsjednik cloud usluga u Huaweijevoj poslovnoj grupi.

Ova vijest dolazi u jeku upitne budućnosti i suradnje između Googlea i Huaweija, ali i nakon što je Huawei najavio svoj operacijski sustav – HarmonyOS.

HarmonyOS bi trebao biti rezervna opcija u slučaju potpune zabrane korištenja američkih softvera, no HarmonyOS je i sustav za cijeli niz pametnih uređaja na kojima radi kineski div – poput televizora.