fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Moćni poduzetnik iz BiH prodao dio svog biznisa u Hrvatskoj

Kompanija Granolio okončala je postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja povodom zahtjeva za provođenje koncentracije, i preuzela je mlinarsko poslovanje od osječkog Žita.

Nakon ove konsolidacije, Granolio je povećao svoju proizvodnju i sada je na brojci od gotovo 200.000 tona mljevene pšenice godišnje.

Granolio koji upravlja s 25.000 hektara poljoprivrednih površina, prema ugovoru preuzima imovinu i zaposlenike, zajedno s organizacijskom strukturom, potrebne za obavljanje djelatnosti proizvodnje i distribucije pšeničnog i kukuruznog brašna Žita.

BiznisInfo.ba podsjeća da je vlasnik Žito grupe Marko Pipunić, koji se smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Velike ambicije firme Granolio

Iz društva Granolio su najavili veću proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta. Firma Granolio osnovana je 1996. godine, sa sjedištem u Zagrebu.

Poslovanje poduzeća zasniva se na mlinarskoj proizvodnji brašna, proizvodnji mlijeka i sira, poljoprivredi i gospodarstvu, skladišnim objektima, poljoprivrednoj proizvodnji i stočno ugovorenom gospodarstvu.

Među njihovim proizvodima je i poznati Zdenka sir. Od osnivanja do danas, iz preduzeća naglašavaju kako su eksponencijalno rasli i uspjeli povećati broj zaposlenika s tri na preko 400.

The post Moćni poduzetnik iz BiH prodao dio svog biznisa u Hrvatskoj appeared first on Biznis Info.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...