Mnoge žene ne žele savršenog ljubavnika – žele nešto drugo

8

Spašavanje i obogaćivanje odnosa znači ponovno uspostavljanje sigurne emocionalne veze i očuvanje intimnosti, kaže dr. Sue Johnson, koja je tezu o emocionalno fokusiranoj terapiji ljudima približila upravo u knjizi ‘Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love’.

Njegovati svoj odnos, nastavlja psihologinja, parovi mogu naučiti kroz rad na sebi i povezivanje s drugom stranom.

– Zaboravite na usavršavanje metode kako se kvalitetno raspravljati, okanite se analiziranja vlastita djetinjstva ili eksperimentiranja s novim seksualnim položajima. Umjesto toga prepoznajte i priznajte da ste emocionalno vezani i ‘ovisni’ o partneru na isti način na koji je dijete ovisno o roditelju. To su temelji emocionalne terapije za parove koja stvara i jača emocionalne veze. Tu je ključno uočavanje ‘teških’ trenutka koji potiču odnos prema odrasloj ljubavi – kaže autorica.

Nakon njih, dodaje, slijede iscjeljujući razgovori. Rođeni smo, kaže, da trebamo jedni druge i da imamo nekoliko nezamjenjivih ljudi oko nas. Prihvaćanje potrebe za emocionalnim vezama nije znak slabosti nego zrelosti i snage.

– Odnosi mogu preživjeti čak i ako su partneri jako različiti. Jedna stvar koju ljubav ne može preživjeti je emocionalna nepovezanost. Svađe, samo ako su zdrave i konstruktivne, često su manje opasne za vašu ljubav nego udaljenost – kaže.

Savršenog ljubavnika nema, no naš ljubavnik ni ne želi savršenu izvedbu. On ili ona trebaju našu emocionalnu prisutnost. Zato trebate ostati otvoreni i prisutni, kakve god oluje trenutačno prolazite.

– Duboko udahnete i poslušajte svoje emocije. Neka vam one kažu što vam je potrebno. Zatim recite svom partneru koliko vam je poseban, čak toliko da želite riskirati i reći im što vam je najpotrebnije – zaključuje.