Povežite se

Biznis

Mladi bik prodan za rekordnih 54.000 eura

Objavljeno

na

Prava se bitka ovoga mjeseca vodila oko prodaje rasplodnih goveda u njemačkoj Bavarskoj. Čak su se četiri kompanije koje se bave genetikom i umjetnim osjemenjivanjem borile oko jednog bika, imena Weihnacht P*S (u slobodnom prijevodu Božić P*S, op.a.). Na kraju je prodan za 54.000 eura, piše agrarheute.

Prilikom aukcije istaknuto je da se ovaj bik simentalske pasmine, star nepunih godinu dana jako lijepo razvio, a nazvali su ga i “elegantnim”. Njegov profil uzgojne vrijednosti je uravnotežen, bez ikakvih slabosti, priopćili su iz tamošnjeg Ureda za hranu, poljoprivredu i šumarstvo. Ukupna uzgojna vrijednost mu je 136. Također ima i iznimno visoku rasplodnu vrijednost, s indeksom za vime od 124.

Ovaj bik dolazi s uzgajališta Weiss Manfred iz okruga Regen u Bavarskoj.

Kupila ga je kompanija Bayern-Genetik iz okruga Landshut.

Prošle godine, negdje u ovo doba, rekord u prodaji bikova postavljen je u Irskoj kada je bik, Clonagh Lucky Explorer, također simentalac, prodan za 52.000 eura.

 

Agroklub

Oglašavanje

Biznis

Struja za domaćinstva u FBiH neće biti skuplja u 2022. godini, ali kasnije niko ne garantuje

Objavljeno

na

By

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija danas je potvrdio da sporazum koji su postigli s rudarima znači da cijena struje za domaćinstva neće biti viša u 2022. godini.

Ipak, da li će struja nakon 2022. godine biti skuplja za građane niko ne može garantovati. To je kazao i prvi čovjek Elektroprivrede, naglasivši da to zavisi od stanja na tržištu i sposobnosti Elektroprivrede da plaća troškove, kao i likvidnosti rudnika.

Sporazum koji je postignut definisao je 11 zaključaka koji ispunjavaju većinu zahtjeva rudara, izuzev smjene generalnog direktora Elektroprivrede. Na ovaj način napravljen je plan s konkretnim datumima kako će se svi zahtjevi ispunjavati.

Ono što je važno naglasiti jeste da će ugalj sada biti skuplji za 20 posto. Građni za sada mogu biti mirni prema riječima nadležnih da struja neće poskupjeti, ali šta će biti nakon dvije ili tri godine, niko više ne može garantirati.

Borba za energiju postaje najveći svjetski izazov, gašenje termoelektrana se nameće kao strategija te ulaganje u zelenu energiju. BiH je do sada imala toliko električne energije da ju je i izvozila, ali da li će naša država u budućnosti postati zavisna i morati uvoziti struju, to je izazov s kojim se vlast mora suočiti.

 

Klix

 

Nastavite sa čitanjem

Biznis

Zamjena fiskalnih kasa za poslodavce u FBiH bit će odgođena

Objavljeno

na

By

Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo finansija FBiH na čelu s Jelkom Milićević vjerovatno će biti stavljen van snage.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zaključak kojim se obavezuje ministarstvo finansija da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih kasa.

Resorna ministrica Jelka Milićević se obavezala da će postupiti po usvojenom zaključku.

Podsjetimo, novim Pravilnikom su trebale biti zamijenjene stare za nove fiskalne kase, kojim bi se pratili, kako je rečeno i pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

Plan je bio da se do polovine 2022. godine zamijeni trećina fiskalnih kasa, a u naredne dvije godine i ostale. Ipak, za sada će, izvjesno je, sve biti prolongirano. Ovaj prijedlog naročito je kritikovala opozicija, ali i brojni poslodavci koji su sve tumačili kao udar na privredu.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja, a s obzirom na to da je cijena jedne kase oko 1.000 KM, privrednici bi morali izdvojiti znatnu sumu novca za zamjenu kasa.

Klix

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije