fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ministarstvo vanjskih poslova BiH predstavilo Digitalnu platformu ekonomske diplomatije

Putem online platforme, rad sjedišta i diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva vanjskih poslova BiH iz domena ekonomske diplomatije postaje transparentniji i dostupniji svim zainteresovanim stranama, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

– Namjena platforme je da se ubrza razmjena i dijelјenje informacija, te otvore nove mogućnosti komunikacije sjedišta i DKP mreže putem instrukcija i obrazaca na online aplikaciji. Otvoren je dodatni prostor kompanijama i institucijama da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine svojim upitima i zahtjevima – saopćeno je iz MVP BiH.

Platforma je razvijena uz finansijsku i tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a u okviru projekta “Digitalna transformacija u javnom sektoru u BiH”.

Cilj digitalne platforme je jačanje saradnje i bržu razmjenu informacija između sjedišta MVP BiH i DKP BiH u području ekonomske diplomatije.

Platforma je inicijalno osmišljena kao podrška jačanju međunarodne ekonomske saradnje i inostranoj promociji bh. proizvoda i usluga, uz poticanje i promociju direktnih stranih ulaganja u BiH.

Putem platforme omogućen je pristup informacijama o ekonomskim profilima zemalja, podacima o diplomatskim predstavništvima BiH, uključujući i informacije o počasnim konzulima BiH u inostranstvu, poslovnim klubovima i klubovima dijaspore.

U  kontinuitetu će biti objavljivane nove informacije o izvoznim prilikama za koje DKP BiH imaju saznanja, kao i novosti, članci, najave poslovnih događaja, sajmova, foruma i konferencija iz domena ekonomske diplomatije u zemlјama u kojima predstavljaju BiH, ali i o događajima koji se organizuju u našoj zemlji.

Stoga, Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva sve zainteresovane strane, u prvom redu kompanije, ali i sve institucije, organizacije, komore i poslovne asocijacije, da se registruju na platformi i da iskoriste ovaj digitalni alat i sve njegove prednosti u vidu dostupnosti ekonomskih informacija o našoj državi i ostalim državama u svijetu sa kojima BiH ima diplomatske odnose.

Aplikacija kojom se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stavlja još jače u službu privrednog napretka naše države dostupna je online, putem linka: https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...