fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ministarstvo privrede KS: Isplaćeni poticaji u poljoprivredi za prvu polovinu 2024. godine

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je u prvoj polovini 2024. godine uspješno riješilo 879 zahtjeva za realizaciju novčanih poticaja u poljoprivredi. Od tog broja, za 683 poljoprivredna proizvođača već su isplaćena poticajna sredstva u iznosu od 2.330.732 KM, dok će za preostalih 196 korisnika poticaji u iznosu od 597.835 KM biti isplaćeni do kraja sedmice.

Do sada su poticaji isplaćeni za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka i gljiva u zatvorenom prostoru za prvi kvartal, dio zahtjeva za vlastiti uzgoj rasplodnih junica, tov junadi, muznih krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka i pilića, kompletno su isplaćeni zahtjevi za jesenju i zimsku plasteničku proizvodnju, kao i većina zahtjeva za plasteničku proizvodnju koja se odnosi na proljetnu sjetvu odnosno sadnju, zahtjevi za nabavku poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, te opreme u biljnoj i animalnoj proizvodnji. Farmeri koji su kupili priplodne junice kroz kapitalne investicije također su obrađeni na terenu i isplaćena su novčana sredstva, dio zahtjeva koji je pristigao u proteklih sedam dana će biti obrađeni po ubrzanim procedurama, obzirom na to da je riječ o kapitalnim investicijama.

Isplaćeni su i poticaji za četvrti kvartal i prvi kvartal za organizovani otkup svježeg kravljeg mlijeka, kao ć i dio zahtjeva za biljnu proizvodnju merkatilnih krompira, luka i žitarica.

Ministarstvo privrede KS nastoji isplaćivati poticaje u što kraćem vremenskom roku, nakon što zahtjevi budu zaprimljeni, kako bi se osiguralo da poljoprivredna proizvodnja ne bude ugrožena eventualnim nedostatkom sredstva kojima poljoprivredni proizvođači osiguravaju likvidnost. Do sada isplaćeni poticaji prelaze 29% od ukupno planiranih sredstava za 2024. godinu, što pokazuje visok nivo realizacije u prvim mjesecima od donošenja odluke u aprilu.

U cilju da proces dodjele poticajnih sredstava bude u potpunosti transparentan, Registar korisnika poticaja u poljoprivredi Kantona Sarajevo redovno je ažuriran i dostupan javnosti OVDJE.

Odluku o novčanim poticajima za 2024. godinu, kao i rokove za podnošenje zahtjeva za određene prozivodnje, možete pronaći OVDJE.

Očekuje se da će sva planirana sredstva za poticaje poljoprivredi u iznosu od 10 miliona KM biti realizovana u potpunosti do kraja ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...