fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Ministarski sastanak o evropskoj konkurentnosti održan u sjedištu MOL Grupe

U sjedištu MOL grupe održan je prvi neformalni sastanak Vijeća za konkurentnost, tokom mađarskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Ministri EU i državni sekretari zaduženi za konkurentnost okupili su se u MOL Campusu kako bi razgovarali o izazovima kontinenta. Zainteresovane strane iz industrije naglasile su da je održavanje konkurentnosti Evrope ključno za uspjeh tranzicije zelene energije, koja zahtijeva saradnju i okruženje koje omogućava industrijski razvoj.

Na skupu su se obratili Zoltán Áldott, predsjednik nadzornog odbora MOL grupe i Marco Mensink, generalni direktor Evropskog vijeća za hemijsku industriju (CEFIC).

Nakon diskusija, učesnici su učestvovali na interaktivnoj izložbi sa različitim demonstracijskim alatima, uzorcima proizvoda i video zapisima koji prikazuju strateška područja MOL Grupe.

Inauguralni neformalni sastanak Vijeća za konkurentnost, dio programa mađarskog predsjedavanja EU, okupio je ministre i državne sekretare zadužene za konkurentnost zemalja članica. Primarni fokus događaja bio je na očuvanju i unapređenju konkurentnosti Evrope.

“Svi smo zainteresovani da Evropa ostane jaka i konkurentna. To zahtjeva opsežnu saradnju između industrije i kreatora politike. Tražimo od rukovodstva EU da ponudi predvidljivu i realističnu viziju budućnosti za ključne igrače na tržištu, umjesto prekomjerne regulacije i administrativnih klimatski paket je odlična vizija, ali Evropi je zapravo potreban plan za rješavanje stvarnih izazova. Mi smo posvećeni ubrzavanju tranzicije zelene energije kroz naše investicije za uspjeh u svim strateškim oblastima ne samo za ispunjavanje zelenih ciljeva EU, već i za igranje važne uloge u osiguravanju energetske sigurnosti u regiji CIE”, rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL Grupe, u svom pozdravnom govoru.

Zabrinutost oko konkurentnosti kontinenta istaknuta je ranije ove godine u februaru od strane dionika evropske industrije: 73 lidera iz gotovo 20 industrija izdala su zajedničku deklaraciju, poznatu kao “Antwerpen deklaracija”, belgijskom premijeru Alexanderu De Croou, tadašnjem predsjedniku Evropskog vijeća i Ursuli von der Leyen, predsjednica Evropske komisije. Učesnici samita industrije u Antverpenu složili su se da uspješna tranzicija zelene energije zavisi od konkurentnosti. Od tada, više od 1.200 organizacija potpisalo je deklaraciju, a nastavlja se rad u okviru “Antwerpenskih dijaloga” na razradi tema deklaracije i uspostavljanju konsenzusa za podršku budućim odlukama.
Nakon sastanka, učesnici su učestvovali na interaktivnoj izložbi na kojoj je MOL Grupa predstavila svoja održiva strateška područja koristeći različite demonstracione alate, uzorke proizvoda i video zapise. Izložbe su pokrivale teme poput zelenog vodika, biogasa, raznih sintetičkih i biogoriva, upravljanja otpadom i recikliranja plastike, kao i petrohemijskih sirovina potrebnih za proizvodnju svakodnevnih proizvoda. Kompanija je za ovaj događaj uspostavila litijumsku laboratoriju, a njeni stručnjaci su takođe predstavili mogućnosti koje MOL vidi u geotermalnoj energiji i hvatanju i skladištenju ugljenika (CCS).
Pet tačaka o tome kako industrijske politike mogu omogućiti energetsku tranziciju i podržati evropsku konkurentnost:

1. Potrebna nam je nova industrijska i regulatorna paradigma: politika treba da stvara pozitivne poslovne slučajeve, jer su ciljevi sami po sebi nedovoljni.
2. Potrebna je iskrena i dubina analiza stvarnih efekata klimatskih i energetskih politika EU na evropsku konkurentnost i sposobnost privlačenja investicija.
3. Uspjeh tranzicije zavisi od regulatorne sigurnosti, smanjenja administrativnog opterećenja, otvorenog pristupa svim isplativim održivim tehnologijama i dostupnosti šema za smanjenje rizika za inovativne projekte.
4. Neophodan je paket korektivnih mjera kako bi se smanjilo regulatorno opterećenje, nedosljednost politike i bolje uzele u obzir regionalne specifičnosti.
5. Da bi se smanjio teret energetski intenzivnih industrija i povećala sredstva dostupna za tranziciju, prihodi od ETS-a (EU sistem trgovanja emisijama) bi trebali biti usmjereni na industrijsku transformaciju pogođenih sektora.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...