fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Ministar Dedić i ambasador Hunn o nastavku ulaganja švicarskih investitora u FBiH – Biznis.ba

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak s ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Danielom Hunnom, saopćeno je iz Ureda Fderalne vlade za odnose s javnošću.

Ministar Dedić i amabasador Hunn su pohvalili dosadašnju dobru saradnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH na realiziranim projektima te istakli uvjerenje da će ona u ovim sektorima biti nastavljena i u ovoj godini.

Današnjem sastanku, putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložila osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planira i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.

Ministar Dedić informirao je švicarskog ambasadora i investitore o procedori donošenja novih pravilnika neophodnih za provođenje Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster Rohner.

– S Obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definisana entitetska ministarstva za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila interresona radna grupa, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontrolisanim sistemima – pojasnio je ministar Dedić te istaknuo da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo svoje mišljenje na ove pravilnike.

Ministar Dedić je naglasio da se uskoro očekuje usvajanje ovih pravilnika koji će omogućiti nastavak ulaganja ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.

– Svi investitori i nova ulaganja u Federaciju BiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu  za građane u Federaciji BiH – rekao je ministar Dedić.

Ambasador Hunn je zahvalio ministru Dediću za vrlo konstruktivan sastanak, kao i pruženu podršku da se realiziraju novi projekti te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre mogućnost ulaganja u Federaciju BiH.

 

Biznis.ba / FENA

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...