Connect with us

Vijesti

Memić: Svi će se iznenaditi kada se javno otkrije ko je ubio Dženana

Objavljeno

na

Alisa Mutap – Ramić, kao i svi ranije uhapšeni u predmetu “Dženan Memić”, pušteni su na slobodu, uz određene mjere zabrana.

Ova odluka je šokirala porodicu Memić, koja se godinama bori da dokaže da je njihov sin ubijen, te da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako se to u početku pokušalo predstaviti javnosti.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, rekao je kako jeste šokiran ovom odlukom Suda, ali da neće stati. Poslije ovog oslobađanja, vidimo u kakvom nam je stanju pravosuđe. Borim se pet i po godina, taman kad krene, vidimo šta se može desiti. Očekujemo podizanje optužnice, to je najbitnije, ali ovo što je urađeno je novi skandal i novi kriminal u pravosuđu, kaže Muriz Memić.

Na pitanje koliko ovakav potez sada znači da se stvari ponovo vraćaju na mrtvu tačku, te da se sve vraća na nulu,

Memić kaže: Ja im opet mogu reći da neću stati, ali ovo jeste bio udarac za mene i za moju porodicu. Kćerka Arijana mi je završila u Hitnoj. Ali, svjesni smo mi da će biti sve teže da što budemo išli dalje. Ovo je dokaz koliko su oni i dalje jaki i da ih ne treba potcijeniti, jer to su polupismeni ljudi, bez diploma, koji vode institucije. Oni su još veoma jaki, neće odustati, ali neću ni ja. Ja sam 19 puta pravio proteste, a sada moram napraviti veoma ozbiljne proteste, kaže Memić.

Komentarisao je i zdravstveno stanje svoje kćerke Arijane.

– Arijana je sada dobro, sinoć je već bila bolje. Veliki teret je i na njoj. Onda čujem političare kako blebeću, a oni su doveli ovu zemlju u ovakvo stanje. Kažu, stranci nametnuli ovaj zakon. Zakon je dobar, ali ga treba sprovoditi. Baš sam jučer slušao Dragana Mektića kako to kaže. Pa, sprovedite zakon, rekao je Muriz Memić.

Na posljednjem ročištu za produženje pritvora u slučaju “Dženan Memić”, u Sudu BiH se obratila i optužena Alisa Ramić-Mutap.

– Ja pet godina trpim medijski linč. Govorili su da me treba silovati da sve kažem. Pisali su da sam ubica. Pratili su me. Moj život je stao a tada sam imala 19 godina. Osudili su me samo što sam ostala živa. Pristajem na sva vještačenja i međunarodna i poligraf samo da saznam šta se desilo. Imam ožiljak na donjoj strani leđa i rupu na glavi gdje nikada nije izrasla kosa. Jedino lijepo je što sam ostala trudna i ne znam ni kako iznosim trudnoću. Svima sam bila na raspolaganju da se sazna sve. Ja ne znam ništa pustite me zbog moje bebe, navela je tada Mutap – Ramić.

Svoje viđenje Alisinog obraćanja imao je i Muriz Memić.

– Alisa je u ovoj fazi trebala biti prije pet godina, tada je trebala priznati ko je ubio Dženana i ko je nju udario u glavu. Ali, ne daju joj advokati da dovrši tu priču. Nije ona ovdje nevinašce, nije ona žrtva. Jeste i ona napadnuta, ali nije žrtva. Svi će se iznenaditi ko je ubica, samo se porodica Mutap neće iznenaditi. Alisa nije naivna, onda dobro zna ko je ubio Dženana. Vidjećete svi, mislim da sam dovoljno rekao. Oni i dalje sve negiraju, ali porodica Mutap dobro zna ko je to učinio. Jer, ne bi se oni ovoliko trudili da to zataškaju. Kakva god bude odluka Vrhovnog suda, idu novi protesti. Poručujem Mektiću, gospodine Mektiću, ovaj put nije do Gordane Tadić, nego je do Suda. Ona je uradila što je mogla, Sud je taj koji je zabrljao. Dok je ovakvih na vlasti, bili opozicija ili vlast, ovom narodu nema selameta, ovdje se moraju desiti radikalne promjene, rekao je Memić, piše Source.

Oglašavanje

Vijesti

Ambasada SAD-a: Prijetnje raspadom BiH su neprihvatljive i suprotne Dejtonskom sporazumu

Objavljeno

na

Od

Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje, rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

– Politički, vjerski, i lideri u zajednicama, kao i mediji koji izvještavaju o njima imaju odgovornost da se fokusiraju na konstruktivan dijalog umjesto na retoriku podjela. Republika Srpska je integralni dio Bosne i Hercegovine i izolacija nije u interesu njenih građana.

Svi lideri se trebaju okrenuti ključnim zadacima demokratskog rukovođenja i reformama koje vode ka izgradnji bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini – rečeno je iz Ambasade SAD-a na molbu za komentar najave člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika da će ovaj entitet krenuti u proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH (Tužilaštvo, SIPA), nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio zakonske izmjene kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Kako je odgovoreno, sve žrtve ratova u Bosni i Hercegovini zaslužuju pravdu, a to je pitanje ljudskih prava i niko ne treba iskorištavati stradanja bilo kojih žrtava radi ostvarivanja političke koristi. Utvrđivanje individualne odgovornosti za ratne zločine i odbacivanje navoda o kolektivnoj odgovornosti su podjednako važni za iscjeljivanje rana i izgradnju povjerenja.

– Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa neupitnim teritorijalnim integritetom i njenoj budućnosti koja je najbolje zagarantovana u evroatlantskoj zajednici zemalja. Postupci ili prijetnje vezane za raspad Bosne i Hercegovine su neprihvatljive i u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovne, koji entitetima ne daju pravo na otcjepljenje – rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Prije 29 godina u Briševu kod Prijedora tzv. Vojska RS zvjerski pobila 67 bosanskih Hrvata

Objavljeno

na

Od

Prije tačno 29 godina, 24. jula 1992. godine, tzv. vojska Republike srpske sa dvije brigade napale su selo Briševo i njegovih potpuno nenaoružanih 370 stanovnika, uglavnom bosanskih Hrvata.

Nakon razaranja i ulaska u naselje koje se nalazi četiri kilometra južno od Prijedora, za njegove stanovnike uslijedio je pakao. Doživjeli su potpuno istu sudbinu kao i mještani šest naselja s bošnjačkom većinom, koja se kao i ovo nalaze na lijevoj obali Sane.

Za dan i po polovina Briševa je spaljena, 67 Briševljana ubijeno, deseci odvedeni u logore, a više žena je silovano.

Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

Za ovaj zločin do danas nema sankcija, iako se zna da su u njemu učestvovali seljani iz susjedne Oštre Luke i Gornjih Rasavaca, zajedno s pripadnicima JNA.

Pred sudom u BiH je za zločin bio okrivljen Mićo Praštalo, kao jedan od zapovjednika srpskih jedinica koje su izvršile pokolje.

Nakon podizanja optužbe, pronađen je u novembru 2018. godine mrtav, a prema ocjeni policije, riječ je o samoubistvu vatrenim oružjem.

Banjalučki biskup Franjo Komarica prošle godine tokom mise za ubijene u ovom mjestu, rekao je kako zločin nije zaboravljen tek zahvaljujući predstavnicima Katoličke crkve i stradalničkih udruženja. On je u propovijedi pozvao da se konačno rasvijetli istina o stradanju žrtava.

Prije dvije godine polomljene su i spomen-ploče s imenima ubijenih stanovnika Briševa.

Zločin nad Briševljanima, kao dio velikosrpskog projekta etničkog istrebljenja i genocida nad nesrbima u Bosanskoj krajini i Bosni i Hercegovini, zauzima posebno značajno mjesto u historiji ove zemlje.

“Slučaj Briševo”, kao simbol nebrige i odsustva empatije, ispisuje i najsramnije stranice zvanične politike bosanskih Hrvata, koju diktiraju i vode “legitimni” Dragan Čović i njegova svita.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri, a Briševo kao mjesto sjećanja i pijeteta ne postoji.

Nastavite čitati

Najčitanije