fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Mask prodao akcije Tesle za četiri milijarde zbog kupovine Twittera

Američki milijarder Ilon Mask je prodao akcije Tesle za oko 4 milijarde dolara nakon što je sklopio ugovor o kupovini društvene mreže Twitter vrijedan 44 milijarde dolara.

Mask, glavni izvršni direktor Tesle je 26. i 27. aprila otuđio 4,4 miliona akcija koje je posjedovao u toj kompaniji za proizvodnju električnih automobila, prema podacima iz podnesaka dostavljenih tržišnom regulatoru kasno u četvrtak, javlja “Blumberg”.

Analitičari sa Vol Strita i Teslini investitori su pretpostavljali da će Mask možda morati da proda izvijesnu količinu akcija kako bi pokrio dio transakcije od 21 milijarde dolara za koju lično garantuje.

Ubrzo nakon što su podnesci objavljeni u javnosti Mask je Twitteru napisao da “ne planira dalju prodaju akcija Tesle nakon danas”.

Odluka najbogatijeg čoveka sveta o kupovini Twittera unijela je nervozu među ključne ljude u kompaniji Tesla, u kojoj je Mask glavni izvršni direktor od 2008. i u kojoj je dugo imao najveći vlasnički udio, a uznemirija je i akcionare, od kojih su mnogi mali investitori.

Akcije Tesle su 26. aprila, kada je Mask prodao najviše akcija, zabilježile najveći pad od septembra 2020. Neznatno su se oporavile na naredne dvije sesije, a sinoć su zaključene na nivou od 877,51 dolara. (Tanjug)

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...