Connect with us

Vijesti

Mandić: Vlada FBiH nije raspravljala o smjeni Sebije Izetbegović i nije tačno da nismo nabavili vakcine

Objavljeno

na

Na konferenciji za medije Vlade Federacije BiH ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako ova institucija nije raspravljala o zahtjevu Vlade Kantona Sarajevo za smjenu direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović.

“Nismo raspravljali o smjeni Sebije izetbegović, nismo imali tu tačku dnevog reda”, odgovorio je ministrar na pitanje novinara.

Na upit kako će KCUS fukcionisati u slučaju da mu Vlada KS uskrati sredstva, Mandić je kazao kako su to hipotetska pitanja.

“Ako se ukaže potreba, naravno da ćemo raspravljati, ali to je pitanje menadžmenta i upravljanja. Za ministarstvo je najvažnije da se djelatnost odvija nesmetano, a za ove sarajevske zahtjeve mi moramo imati pisani trag”, kazao je on.

Podsjetimo, jučer je 13 anesteziologa podnijelo ostavku na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog nezadovoljstva odnosom menadžmenta prema njima, zbog uslova rada i nekih drugih zamjerki. Ipak, vlada u Sarajevu je ekspresno isti dan poručila da će svi biti zaposleni u Općoj bolnici.

Vlada KS je paralelno pozvala Federalnu vladu da smijeni menadžment KCUS-a, ali kako je danas vidljivo, to je tek usmeni zahtjev koji vlada premijera Fadila Novalića nije ni razmatrala.

Ministar Mandić danas je dobio i pitanje o tome da li je nabavka vakcina političko pitanje i kako to da Vlada FBiH jedina nije uspjela u direktnoj nabavci vakcina. Odgovorio je da su to neistine.

“Uspjeli smo nabaviti vakcine preko COVAX-a i EU i sve je to plaćeno. Moderno je kritizirati vladu, trebate poslušati predstavnika WHO koji je pohvalio Vladu FBiH.

Činjenice su da su u našu državu stigle određene manje količine vakcina koje su plaćene Evropskoj uniji te nešto više vakcina preko COVAX mehanizma. Ipak, BiH, a naročito entitet FBiH je još uvijek daleko od masovne imunizacije s obzirom na to da još nisu vakcinisani ni građani stariji od 75 godina. Ovim tempom, ukoliko u međuvremenu vlast ne nabavi bar pola miliona vakcina u jednoj pošiljci, ne može se govoriti o naročitom uspjehu.

Oglašavanje

Vijesti

Kako je potrošeno 220.000 KM namijenjenog saniranju posljedica pandemije u Drvaru

Objavljeno

na

Od

Tužilaštvo Kantona 10 zatražilo je od Federalne uprave policije da sprovede istragu o mogućim zloupotrebama raspodjele pomoći poljoprivrednim proizvođačima u Drvaru za saniranje poljedica nastalih zbog pandemije korona virusa.

Kantonalno tužilaštvo je, kako saznaje Žurnal, zatražilo istragu o ovom slučaju nakon što je Transparency International BiH prijavio zloupotrebe raspodjele novca, koji je bio namijenjen da poljoprivrednici, koliko-toliko, ublaže štetu koju im je nanijela pošast Covid-19.

Prema saznanjima Žurnala, radi se o sumi od 220.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 20.000 bilo ranije predviđeno budžetom za pomoć poljoprivrednicima i dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka, koje je Drvaru donirala Vlada Srbije.

Načelnica Drvara Dušica Runić je 30. oktobra 2020. godine potpisala Posebnu odluku o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica pandemije korona virusa, prema kojoj je bilo jasno definisano koliko koji poljoprivrednik može dobiti pomoći. Tako je „po licu“ za sufinansiranje nabavke steonih junica trebalo da se dodijeli 2.500 KM, za nabavku plastenika dvije hiljade, za kupovinu ovaca 1.500 KM, za koke nosile po 500 KM…

Ljudi su aplicirali za pomoć, a formirana je Komisija koja je obradila zaprimljene zahtjeve poljoprivrednika, da bi potom načelnica Runić lično odlučila ko treba dobiti novac, a ko se briše sa spiska.

Lokalni izbori bili su pred vratima, pa je novac namijenjen za saniranje posljedica pandemije u poljoprivredi preusmjeren na kupovinu glasova. Prema saznanjima Žurnala, 12. novembra 2020. godine, tri dana pred lokalne izbore, najveći dio sume od 220.000 KM dijeljen je na ruke, kako bi SNSD ponovo osvojio najviše glasova i zadržao vlast u Drvaru. Manji dio uplaćivan je putem banaka ili preko blagajne. Upravo netransparentno dijeljenje novca, „na ruke“, predmet je istrage koju sprovodi FUP.

Ne samo što je na izbornu „pomoć glasačima“ potrošeno onih 20.000 KM iz budžeta za poljoprivrednike, već i onih 200.000 maraka, koje je za pomoć svim stanovnicima Drvara donirala Vlada Srbije.

Žurnal je Kantonalnom tužilaštvu u Livnu u dva navrata, prvo 3. juna, a potom i četiri dana kasnije, uputio pitanja u vezi sa ovim slučajem, ali odgovor iz tog tužilaštva nije stigao. Glavni kantonalni tužilac Vaso Marinković, na koga su naslovljena pitanja, ignorisao je upite Žurnala. Međutim, da pripadnici FUP-a sprovode istragu potvrdile su nam osobe koje su su kao svjedoci saslušani u ovom slučaju.

Nastavite čitati

Vijesti

U Međugorju se obilježava 40. godišnjica ukazanja, stižu hiljade vjernika iz čitavog svijeta

Objavljeno

na

Od

Hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta slijevaju se u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja u ovom hercegovačkom mjestu.

Ni nesnosna vrućina ni mnoštvo kilometara, državne granice, ni epidemiološke mjere hiljadama hodočasnika nisu bili prepreka da danas dođu iz raznih krajeva svijeta u maleni hercegovački gradić na obilježavanje 40. jubileja od Gospinih ukazanja na zavjetno hodočašće Kraljici Mira u Međugorje.

Katolici smatraju kako je ova jubilarna godišnjica od velikog značaja i dovode je u vezu sa četrdeset godina biblijske simbolike izraelskog naroda u pustinji.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao kako su se župa i župljani Međugorja intenzivno su se za ovaj dan pripremali cijelu ovu godinu.

Svete mise slave se od 6 sati na raznim jezicima, poslijepodnevni program nastavlja se procesijom s Brda ukazanja do međugorske crkve sv. Jakova.

Kakoje međugorski župnik pojasnio procesija kreće s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Naglasio je da je to mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima i da će se tu moliti molitva koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom, a onda će procesija u molitvi krunice i pjesmama nizbrdo krenuti i cestom doći do župne crkve gdje se misna slavlja Središnje večernje misno slavlje bit će u 19 sati, a predvodit će ga provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, prije toga krunica se moli od 18 sati.

Ukazanja u Međugorju prvi put su počela 24. juni 1981. godine kada je šestero mladih – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, izvijestilo o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica, u Međugorju.

Kako su se izvještaji o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milion hodočasnika.

Nastavite čitati

Najčitanije