fbpx
Biznis

Ljudski resursi veoma važan faktor u razvoju turizma

Na kraju prvog dana “Turističkog foruma 2023”, koji je danas počeo u Tuzli, održana je diskusija o temi: Ljudski resursi u turizmu Tuzlanskog kantona.

Moderator je bio Zlatko Berbić, a učesnici panel diskusije Jasmin Imamović, direktor Turističko – ugostiteljske škole iz Tuzle, prof.dr Amra Babajić, prodekan za nastavu i studentska pitanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Ajla Ramadanović, menadžerica hotela “Salis” i dr. Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta iz Kragujevca.

Učesnici panel diskusije istakli su da su ljudski resursi u razvoju turizma ključni faktor, a direktor Turističko – ugostiteljske škole u Tuzli Jasmin Imamović je iznio frapantan podatak da već godinama niko ne se u toj školi ne upisuje za smjer konobara, iako su izražene potrebe za takvim zanimanjem na tržištu rada.

– Imamo dva odjeljenja učenika i učenica koji se školuju za kuhare i jedno odjeljenje turističkih tehničara. Ali to nije dovoljno za školu, a kamoli tržište rada – kaže Imamović.

Profesor Cvijanović je rekao da je dobra stvar što je urađena Strategija razvoja turizma u Tuzlanskom kantonu, koja je temelj, ali da bez ljudi ona neće biti provodiva.

– Na prvom, drugom i trećem mjestu čovjek, čovjek, čovjek… pa tek onda sve ostalo – kazao je on.

Profesorica Babajić je navela kako je u Strategiji razvoja turizma u Tuzlanskom kantonu upravo navedeno školovanje kadrova kako u srednjim školama tako i na fakultetima dok je Ajla Ramadanović istakla da hotel “Salis” bilježi dobre rezultate, iako je relativno mlad hotel.

Sutrašnji program “Turističkog foruma 2023” obuhvatit će diskusije o temama: Ruralni turizam kao značajan segment razvoja turizma i Upoznavanje sa benefitima odluke o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperateri u okviru CEFTA sporazuma.

(Biznis.ba / FENA)

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima