Povežite se sa nama

Magazin

Ljubavna pjesma iz očeve stare sveske kojom je Emina Hodžić-Adilović ganula prijatelje

Objavljeno

-

Uspješna bh. dizajnerica Emina Hodžić-Adilović koja sa sestrom Nerminom godinama već vodi superuspješni modni brend „Kaftan studio“ čije kreacije nose i poznate svjetske ličnosti, ganula je prijatelje i pratioce na društvenim mrežama objavom divne bajramske priče. Ona govori o velikoj ljubavi.

-Kod babe sam. On misli da bi trebao da se aktivira na društvenim mrežama, da koju prozbori svijetu dok je tu. Kad odluči, javit će mi. Čitamo pjesme iz njegovih starih sveski i kaže da ova današnja omladina ne zna da voli, niti to pokazuje na pravi način – nešto se „ukočila u samoljublju“. Sada je tražio da objavim na svom profilu pjesmu koju je napisao kao momak i kada se zaljubio u rahmetli mamu 1970. godine – za kojom pati, pored koje jedva čeka da se smiri opet i da koju progovore. Evo pjesma moga babe:

Za Sjajnu

Vidio sam te,

Šetala si jutros po polju sama

Vidio sam sjaj tvoje kose

Vidio sam sjaj tvoga gustoga gaja.

Travu si hodom lomila

Bisernu rosu u skut kupila

Nizala duge đerdane

Cvijećem si mirisnim kitila

Lijepoga gaja grane.

Stajao sam kraj izvora

Gledao tvoj vitki stas

Pokušao sam te zvati

U grlu zastade glas…

Prikrala si se i pokupila

S moga izvora sjaj

S njim si okitila

Svoj lijepi, gusti gaj.

Ljubavi.

Uz ovu objavu Emina Hodžić-Adilović priložila je i fotografiju naslovnice stare sveske svoga oca Rize koja čuva predivnu poeziju.

Oglašavanje

Magazin

Energetske jabuke iz rerne

Objavljeno

-

Od

Sastojci:

1 kg jabuka,

1 kašika narezanih oraha,

1 kašika narezanih badema,

pola kašike lješnika,

brazilski oraščići (za svaku jabuku jedan),

1 kašika rogača,

2 kašike kokosovog ulja,

2 kašike meda,

1 kašika sjemenki tikve,

nekoliko zrnaca himalajske ružičaste soli

Priprema:

Za nadjev izmiješajte sve sastojke osim tikvinih sjemenki i soli. Jabukama izdubite sredinu pa ih napunite nadjevom. Na vrh stavite sjemenke tikve pa pecite u rerni 30 minuta. Ostavite da se ohlade pa pospite s nekoliko zrna himalajske soli.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Za bh turizam: Kad ja pođoh na Bembašu

Objavljeno

-

Od

Bembaša je stari dio Sarajeva, daleko poznat i opjevan u sevdalinkama. Nalazi se uz tok rijeke Miljacke i vrlo je bogat rijetkim vrstama biljaka, te se smatra endemnim centrom. U stručnom obrazloženju utvrđeno je da se područje Bembaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti te kulturno-historijskih vrijednosti.

Na području Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ prisutan je visok stepen florističke i faunističke te geomorfološke i hidrološke raznolikosti.

Flora i fauna

O bogatstvu flore i faune ovog zaštićenog pejzaža svjedoči 70 različitih tipova staništa, 169 biljnih vrsta s visokim biološkim i ekološkim vrijednostima, 50 vrsta ptica, osam vrsta gmizavaca, šest vrsta riba i jedna vrsta vodozemca.

Geomorfološku raznolikost dokazuje dolina Miljacke s najrazličitijim oblicima kraškog reljefa, zatim pećina Toplik, stijene i plato Jekovca s pećinom, Babin zub i strme padine tipičnog kraškog terena ispod Bijele tabije, pećina ispod Šehove korije, Orlovo krilo, te ušće i dolina Mošćanice.

Hidrološku raznolikost potvrđuju vodotoci Miljacke i Mošćanice, vrelo kod korije i vrelo Abu Hayat kod korije. U kulturno-historijske vrijednosti ovog zaštićenog područja spadaju Isa-begova tekija, Šehova korija s derviškim nišanima i Kozija ćuprija.

Biciklizam i alpinizam

Šehova korija, udaljena otprilike kilometar istočno od nekadašnje mevlevijske tekije na Bembaši (porušena 1957.), svojom blizinom i prirodno-ambijentalnim vrijednostima pogodovala je dervišima mevlevijama za obavljanje sufijskih meditacija. Po predanju, zikr su obavljali u pećini podno Šehove korije. Historičar Muhamed Hadžijahić navodi da su u pećini derviši provodili erbein, osamljivanje u trajanju od 40 dana.

Područje Bembaše opremljeno je mobilijarom za boravak u prirodi, šetnicama i dječijim igralištem. Pogodno je za šetnju, trčanje i biciklizam, a stijene su idealne za alpinizam te na njima penjanja vježbaju alpinisti svih generacija.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža „Bembaša“ iznosi 160,9 hektara i podijeljen je u tri zaštitne zone. Prostorom upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

Kozija ćuprija

Među sarajevskim mostovima posebno se ističe Kozija ćuprija, svojom elegancijom oblika, zanatskom obradom detalja i načinom kako se uklopila u prirodu iz koje se čini kao da izrasta. Ovaj stari jednolučni kameni most, biser orijentalne arhitekture, izgrađen je od domaćeg bijelog kamena i sedre, s očuvanim koraklukom (kamenom ogradom) i dva olakšavajuća otvora koji su dio arhitektonskog rješenja, ali i stilska odrednica mosta koja ga svrstava u 16. stoljeće, u vrijeme kada su nastali najljepši mostovi u Bosni i Hercegovini. Ime je dobio po starom drvenom mostu na čijem je mjestu sagrađen.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su “BH Telecom” i “Bosnalijek”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije