fbpx

Leteći sportski automobil Switchblade uspješno obavio prvi let u Washingtonu

od Urednik

Kompanija Samson Sky je nakon 14 godina razvoja napokon održala prvi let sa svojim sportskim letećim automobilom Switchblade.

Radi se o automobilu na tri točka sa sklopljenim krilima koji ima dozvolu za uličnu vožnju i koji može voziti 200 km/h, ali kada se krila na pritisak dugmeta rasklope, postaje letjelica koja zrakom može prevoziti dva putnika brzinom od 320 km/h.

Prvi letni test je održan u zračnoj luci Grant Country u Washingtonu, pri čemu je Switchblade doletjeo do visine od 150 metara i nakon kratkog kruženja sigurno sletio na pistu 6 minuta kasnije.

Samson Sky kaže da je zaprimio oko 2.300 rezervacija iz 57 različitih država za Switchblade, a zainteresirani kupci će ga platiti 170.000 američkih dolara.

Switchblade koristi hibridno napajanje koje radi na 91-oktanskom plinu i osigurava do 805 kilometara dometa s punim rezervoarom goriva od 125 litara.

S obzirom na to da se ne radi o letjelici s vertikalnim uzlijetanjem, treba mu pista dužine od 335 metara, a to, naravno, isključuje mogućnost da ga parkirate u svojoj ulici ispred kuće.

(Biznis.ba)

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.